Цветанов призна, че проблемът с циганите е сериозен

Булфото
share

МВР ще се концентрира върху битовата престъпност, заяви вътрешният министър, заяви  вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той заяви, че обезлюдяването на градовете и селата е създало възможност цели ромски кланове да се преместват и да завземат нови територии. Това съответно води до създаване на конфликти с местното население, коментира Цветанов. Той подчерта, че там, където ромите имат работа, няма проблеми. Затова акцентът трябва да бъде поставен върху тяхната интеграция – да се инвестира в образованието им е един от начините, заяви Цветанов. Той бе категоричен, че до края на годината ще има готова стратегия на правителството по този въпрос.

„Проблемът с ромите е много сериозен и за неговото разрешаване трябва да бъдат предприемани сериозни мерки”, заяви Цветанов.

Според него някои от политиците се опитват да злоупотребяват с ромския проблем, но вече има разграничаване на обществото от тези крайни действия, коментира той. Цветанов изрази надежда, че всички български граждани ще проявят разум и ще направят това, което ни обединява като общество, а не ни разделя.

Вътрешният министър коментира още, че голяма част от ромите са „удобни” само по време на избори – когато могат да бъдат купени и да повлияят върху изборния резултат. Трябва да има държавност и гражданско общество, това е начинът за разрешаване на проблемите, а уличните протести не могат да доведат до нищо добро, каза вътрешният министър.

Водещи новини

Още новини