1131 души от наводнените райони във Врачанска област са получили помощ (видео)

Булфото
share

Административно определяне на минималните осигурителни доходи за дейностите, в които не е постигнато споразумение, е  възможно да бъде приложено. Това каза социалният министър Йордан Христосков на пресконференция, на която бяха представени приоритетите на Министерството на труда и социалната политика.

По думите му се наблюдава тенденция на умишлено недоговаряне на минималните осигурителни доходи. Христосков призова да бъдат постигнати договорености и допълни, че министърът има право да упражни административно определяне на праговете, но не е  желателно да се стига до това. " Където две или три години няма договаряне, ще се наложи административно увеличение", посочи  Христосков.

Това право вече е упражнявано от предишни министри като праговете са увеличавани или със средния процент на договорените или с процента на инфлацията.

Средното увеличение на минималните осигурителни прагове за 2015 година на договорените до момента споразумения за 35  икономически дейности, които обхващат около един милион работници, е 4,1 процента, каза Христосков. Под един процент  увеличение на МОД е договорено в хотелиерството и ресторантьорството, производство на хлебни и тестени изделия  продукти, съобщи заместник -социалният министър Румяна Георгиева, която отговаря за ресор осигуряване.

Висок процент на увеличение е договорено в производство на компютри и комуникационни технологии - 11,3 на сто, а в селското стопанство увеличението на минималните осигурителни прагове е с 8,3 процента.

1131 души, населяващи наводнените райони във Врачанска област, към момента са получили еднократна финансова помощ, в размер на 325 лв., съобщи още Йордан Христосков.

По думите му 1383 са молбите за еднократно финансово обезщетение, постъпили от живеещите в наводнените райони в страната. 1131 от тях са удовлетворени, а останалите 252 щели да бъдат разгледани в най-кратък срок, за да може нуждаещите се да получат по 325 лева, с които да покрият най-неотложните си нужди. Социалният министър добави, че над 700 души към момента са пряко ангажирани с отстраняване на последствията от наводненията в Мизия.

Водещи новини

Още новини