ЕК ще подкрепи комплексна програма за възстановяване на Мизия и област Враца (видео)

Булфото
share

В този регион най-разумното е да бъде подготвена комплексна програма за възстановяване и за превантивни мерки срещу друго  бедствие, заяви еврокомисарят по реакцията при кризи и хуманитарна помощ Кристалина Георгиева в Мизия. Тя добави, че ЕК ще се отзове положително за такава комплексна програма в община с висока безработица като Мизия и в най-бедния регион на ЕС.

Днес еврокомисарят Кристалина Георгиева, министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и председателят на БЧК Христо Григоров посетиха наводнения град. Те участваха в заседание на кризисния щаб, разговаряха с евакуирани хора от наводнените  квартали на Мизия и посетиха някои от засегнатите къщи и имоти в града.

Пред журналисти Кристалина Георгиева каза, че е добре, че кметовете на засегнатите общини са започнали оценка на щетите от бедствието с помощта на експерти.

"До 12 седмици трябва да разберем дали щетите в региона надхвърлят 41 млн. евро, за да се кандидатства за помощ от фонда за солидарност на ЕС", допълни тя.

По първоначални данни нанесените щети от поройните дъждове и последвалите наводнения в област Враца са за 30 млн. евро,  посочи областният управител Венцислав Василев, цитиран от БТА. Той уточни, че в тази сума не са включени щетите в общините Бяла Слатина и Мизия, оценката на които не е завършила.

Водещи новини

Още новини