В БСП скачат срещу натрапени водачи на листи

share

Социалистите в много региони вече имат сценарии как да “бутнат” натрапения им водач на листа.

Въпреки че в Изборния кодекс бе заложена т.нар. служебна преференция - ако избирателят не е отбелязал предпочитание, да се смята, че подкрепя водача, листата може да бъде пренаредена с лекота в по-малките райони. Там цената на депутатския мандат е ниска. Затова, за да потушат бунта на структурите в зародиш, на “Позитано” 20 най-вероятно ще се вслушат в гласа на масите, пише Труд.

Ръководството на БСП в Пловдив-град и Пловдив-област дори изпрати официална декларация до Националния партиен съвет с изричното искане водачите на двете пловдивски листи (в града и в областта) да бъдат местни хора. За Пловдив-град червените стоят зад Георги Търновалийски. Доста номинации от региона има и лидерът на БСП в Пловдивско Георги Гергов, но той не може да стане депутат заради двойното си гражданство - българско и руско. За Пловдив-област за водач се обсъжда Петър Мутафчиев.

Още не е ясно кой ще води депутатските листи в големи градове като Варна и Бургас. Варненската организация е разкъсвана от конфронтацията между Борислав Гуцанов и Красимир Янков. Заради битката помежду им миналата седмица соцлидерът Михаил Миков ги извади от състава на Изпълнителното бюро. “За да има мир” начело най-вероятно ще бъде поставена Анелия Клисарова, бивш министър на образованието. На миналите избори в Бургас водеше покойният Димчо Михалевски. Не е изключено сега червените да заложат на Любомир Пантелеев, който има богат парламентарен опит.

В Търговище местните социалисти искат отново да ги представлява Явор Куюмджиев. В Кюстендил водаческото място на червеното острие Мая Манолова било гарантирано. Във Велико Търново местните са отново Марияна Бояджиева да е начело. Социалистите там обаче държат и досегашният депутат Петър Кънев да е на второ място. В Разград е номиниран областният управител Стоян Ненчев. В Габрово вероятно пак ще води Йордан Стойков.

Водещи новини

Още новини