Министрите дават по 300 лева от заплатите си за пострадалите от бедствията

share

Министър-председателят Георги Близнашки обяви, че всеки министър ще отдели от първата си заплата по 300 лева, които ще бъдат дарени за пострадалите от наводненията. В момента търсим резерви, защото средствата от Фонда за подпомагане при бедствия са изчерпани. Разбира се ще се обърнем и към Фонда за солидарност към Европейския съюз. Имаме шанс да бъдат отпуснати средства и оттам. Призовавам обществото да бъде солидарно и да помогне на пострадалите, обяви премиерът.

Проф. Близнашки поясни, че министрите ще вземат заплата в края на месеца. „Това е благороден акт. Призовавам всички да се отзоват според възможностите си”, заяви проф. Близнашки. Той допълни, че ще посети засегнатите от наводнението райони. „Добре би било като национална общност да покажем съпричастност към нашите сънародници”, добави той.

Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов и министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков ще посетят пострадалите райони, за да се запознаят с обстановката там. Днес при встъпването си в длъжност Бакалов се е запознал с предприетите действия в засегнатите региони. Той беше категоричен, че е имало забавяне в действията на институциите, още повече, че е имало предупреждение за риск от наводнение три дни преди това. Попитан дали отпуснатите 50 млн. лева допълнително за засегнатите от наводненията ще бъдат достатъчни, той коментира, че може дори да не стигнат.

Предприели сме действия за предупреждение на населението, заради очакваните нови обилни валежи и опасността от наводнения, каза още вътрешният министър.

"Уестингхаус" е много сериозна тема, предстои обсъждане с кабинета по тази тема. Има какво да кажем и какво да направим, отговори лаконично премиерът на журналистически въпрос.

Закривам днешната пресконференция, защото закъснявам за нещо много красиво и не пожела да каже какво точно е то.

Водещи новини

Още новини