Яне Янев: Сигналът ни срещу Бареков и Василев пътува към Брюксел (видео)

share

Корупцията в България става все по-страшна. През последната година и нещо превзе почти всичко в държавата. Тя си имаше цял Министерски съвет, прокурори, съдии, следователи, политици, банкери, висши държавни служители. Тя не само изяжда милиарди за кратки срокове, но и преобръща процеси и тенденции, които могат да ни повлияят на европейско ниво. Това каза лидерът на РЗС Яне Янев на пресконференция.

Много скоро очаквам от ЕК изявление по тази тема. Нека новото правителство да разбере, че то има две важни задачи - борба с корупцията и организиране на истински и честни избори.

Според Янев, за да бъде корупцията на това ниво вина имат и организаторите на изборни измами. През последните години РЗС беше само наблюдател на изборите, а нарушенията нарастваха като гъби печурки, посочи Янев.

Политическият съвет на РЗС на 25-ти миналия месец обсъди и реши да внесе сигнал до главния прокурор относно данни за извършено нарушение от страна на банкера Цветан Василев и лидерът на ББЦ Николай Бареков. В България след нашия сигнал не се случи нищо. Днес до края на деня всички председатели на парламентарни групи в ЕС ще получат същия сигнал, като се надяваме да се предприемат действия, за да не бъдем опозорени тотално като държава. Този сигнал ще бъде раздаден и на журналистите, за да си направи всеки изводи. Част от сигнала е следствена тайна, поясни Янев.

Преди евроизборите е създадена структура, която е имала за цел поголовен контрол на структурите в страната, обяви Янев. Проектът беше помпан не с политически аргументи, а с финикийсли знаци за източване на КТБ.

Бареков е получавал по 150 000 лева на седмица. Това е било до месец декември 2012 г. След това сумата пропорционално е нараствала. И това е започнало година и половина по-рано. Тези пари са били за развитие на структури и купуване на гласове, но е трябвало да има и медиен контрол. До месец декември парите, които са влезли са в размер на над 4 милиона долара. В сигнала има данни и за лични премии за Николай Бареков. Тези процеси са се случвали в правова държава, с независима съдебна власт, заяви Янев и коментира, че коментарът е излишен.

Ние ще поискаме създаване на специална анкетна комисия в ЕП, за разследване на този сигнал. Янев разказа, че до вчера е получавал заплашителни смс-и, но това нямало да го спре.

Той подчерта, че иска да се разследват всички престъпни деяния. Създадена е била черна каса, която е финансирала структури и е купувала гласове. Той посочи, че има хора, които са готови да свидетелстват за това. Капиталът, който е бил разходван се е възвръщал чрез проекти от различни министерства, твърди лидерът на РЗС.

Яне Янев попита къде са парите на българите, вложени в КТБ, защо се играе с тях.

КТБ е била обкръжена с фирми бушони, които са разпределяли финансовия ресурс на определени лица. От документите става видно, че суми в размер на над 3 милиона евро са били предоставяни на определени лица без да се е налагало да ги връщат. Този обръч от фирми около КТБ е трябвало чрез тези средства да оказват политически и икономически натиск. Това обясни Емил Василев и разчерта схема, по която е източвана КТБ. Той уточни, че до момента се знае, че тези фирми са над 20. Те са били регистрирани с капитал от 500 лева, а са получили около 10 милиона. Според нашата информация лично Цветан Василев е контролирал паричните потоци, каза Емил Василев.

Според част от хипотезите, които лансира Янев Василев е бил притискан, за да върши подобни неща, вторият вариант е банкерът да е зажаднял за власт и затова да е вършил подобни злоупотреби. А третата версия е имало компромат срещу него. Нека Николай Бареков да отговаря за това какво е вършил в последните години, уточни Янев.

Документите, които Бареков показваше срещу Борисов, показваха, че са подготвяни предварително, но с тези сигнали стана смешен. Той показа една поредна лъжа, нямаща нищо общо с реалността. Той е сляп за истината, увери Янев.

В края на пресконференцията Янев се скара с журналист, който го упрекна в пристрастност. Янев му каза, че той с политика се занимава от студентските си години. Вие не сте подготвен, за да задавате въпроси. Заваляха обвинения, че той е човек на Стъки и бил медиен представител на търновските мутри, съпричастен към структурите на ББЦ. Мен не ме е страх от това, че Бареков би ме дал на прокурор за клевети. Дългият касиер има 10 дела срещу мен, а той е много по-могъщ. не ме е страх, завърши лидерът на РЗС.

Водещи новини

Още новини