Борисов: Пожелавам приятна игра на Миков

share

Ако ГЕРБ спечели стабилно мнозинство и поеме властта, едно от първите решения на новия парламент ще бъде орязване на партийните субсидии. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от Преса.

"Парите трябва да се намалят, но сме против премахване на държавното финансиране, защото ще останат само банки, фондове и бизнес да спонсорират партиите, което е катастрофа. Който дава порите той си поръчва и партиите и това стана ясно през последната година", категоричен беше Борисов.

Той не посочи с колко точно трябва да се намалят партийните субсидии. В момента за един глас партиите получават по 11 лева годишно. Най-голямата субсидия досега получаваше партия ГЕРБ. През 2012 година, когато беше управляваща, те вземаха годишно почти 23 милиона лева, а за миналата година отчетоха в Сметната палата 17 905 000 лева.

Юристите в партията умували и как да се ореже броят на депутатите. "Аз много искам да се намалят депутатите, но юристите ще кажат. Според тях това не може да направи Обикновено народно събрание. Но вместо с 240, то спокойно може да заседава със 180. Още повече, че в този парламент кворумът се правеше с малко над 120 човека", заяви Борисов.

Борисов коментира и изявлението на лидера на БСП по време на честванията на връх Бузлуджа. "Пожелавам му приятна игра на Миков. Нека по-добрите победят! Миков изрази убежденията си, че те ще спечелят изборите на 5 октомври "напук на десницата".

"Единственият виновен за ситуацията днес е БСП. В тези 15-20 дни Станишев нито веднъж не се обади в най-големите кризи в държавата, а сега на Бузлуджа пръв говори", така Бойко Борисов коментира изказването на Сергей Станишев на Бузлуджа.

Водещи новини

Още новини