Провали се заседанието на НС. Миков: За оставката на кабинета трябва кворум (обновена+видео)

share

Парламентът отново не успя да събере кворум, за да стартира насроченото за днес първо заседание за седмицата. Регистрираха се 110 депутати от БСП и ДПС. Парламентарните групи на ГЕРБ и "Атака" не са в пленарна зала.

Дори правителството да внесе оставка, трябва да има заседание, за да се включи тази точка в дневния ред. За да има заседание, трябва кворум. Ако няма кворум, трудно тази точка може да бъде включена в дневния ред, обясни председателят на парламента Михаил Миков.

След като стана ясно, че и днес заседание няма да има, парламентарният шеф покани депутатите и журналистите на изложба в Народното събрание. Радвам се, че видяхте парламента в последните му дни, каза пред събралите се представители на медиите Миков.

В отговор на въпрос той посочи, че ако има внесена оставка на правителството на Пламен Орешарски, ще я придвижи за гласуване в пленарна зала. За да се случи това обаче, трябва да има заседание, а за да се проведе то, трябва да има кворум, подчерта отново председателят на Народното събрание.

Условията на ГЕРБ да влязат в пленарната зала са гласуването на оставката на кабинета и когато премиерът Пламен Орешарски внесе обсъждането на актуализацията на бюджета на Здравната каса и то с параметри в реалния размер, а не само с 225 милиона лева.

От БСП и ДПС потвърдиха, че оставката на кабинета ще бъде гласувана още през тази седмица. Има вероятност още днес след заседанието на правителството премиерът да депозира оставката си в парламента, коментира председателят на групата на левицата Атанас Мерджанов.

Водещи новини

Още новини