Българският еврокомисар ясен чак наесен

Булфото
share

Името на новия български еврокомисар ще стане ясно чак през септември или октомври, съобщи "Труд", позовавайки се на информация от два различни източника. Причината за това забавяне са предстоящите предсрочни парламентарни избори, след които ще стане ясно новото разпределение на политическите сили у нас, както и патовата ситуация на върха на ЕС.

По всичко личи, че кандидатурата на България за комисар ще е на външния ни министър Кристиан Вигенин.

В БСП очакват името му да бъде обявено до сряда от правителството. В левицата обаче смятат, че служебното правителство ще оттегли предложението.

Според външния министър вече е ясно, че Кристалина Георгиева няма шансове да стане върховен представител по външните работи на ЕС. Вигенин потвърди, че името му е едно от тези, които се обсъждат в рамките на БСП за кандидатура за еврокомисар, но подчерта, че решението по този въпрос е на правителството и в голяма степен на премиера.

Следващото заседание на върха на ЕС, което е на 30 август, пак ще се фокусира върху избора на трите най-важни длъжности в съюза - шеф на Европейския съвет, на еврозоната и върховен представител. Селекцията за всички останали еврокомисари в Брюксел очевидно ще остане за есента.

Водещи новини

Още новини