Златанова: Спрените евросредства не застрашават финансовата ни стабилност

share

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, чийто ресор са и еврофондовете, заяви, че в никакъв случай финансовата стабилност на страната не е заплашена заради спрените евросредства.

"Няма никаква опасност за бюджета от гледна точка на европейските фондове и от гледна точка на това, което се коментира като актуализация. По отношение на спрените програми - по Оперативна програма "Околна среда", имаме много голям напредък по отстраняване на слабостите в системата, които, за съжаление, в последните години, са довели до това спиране на плащанията. Имам надежда, че до края на този месец можем да отблокираме плащанията по "Околна среда". Това са около 1 млрд. лева. По Оперативна програма "Регионално развитие" колегите работят активно по проверките, които трябва да се извършат и по отстраняване на слабостите. Отблокиране на парите ще стане по-късно, през есента вероятно", каза тя в интервю за БНР.

По повод скандала с Фонд "Земеделие" вицепремиерът Зинаида Златанова увери, че са предприети всички мерки, за да няма проблеми за бенефициентите. "Що се отнася до скандалите там, разбирам, че министър Димитър Греков е свикал за утре заседание на Управителния съвет", допълни тя. Златанова подчерта, че спряното обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс, подготвян от 5 години от различни правителства и експерти, е, защото се е съобразила с отказа на магистратската общност да има нов Наказателен кодекс и мнението им, че биха се справили и със сега действащия.

Водещи новини

Още новини