Депутат от БСП: Преди оставките в ДФ "Земеделие" трябва да се подпишат 2000 договора

share

На брифинг в парламента от ГЕРБ предупредиха, че конфликтът между Министерството на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" ще блокира процеса по прилагане на общата селскостопанска политика за новия програмен период. Председателят на комисията по земеделие в Народното събрание и депутат от БСП Светла Бъчварова пък заяви, че преди оставките във Фонд "Земеделие" трябва да се подпишат договорите по програмата за развитие на селските райони.

Десислава Танева от ГЕРБ, член на Земеделската комисия в парламента, призова всички във Фонд "Земеделие" да подадат незабавно оставка, за да не се стигне до блокиране на средствата за подпомагане на земеделските производители. "На практика е блокирана изцяло работата на Фонд "Земеделие" в момент, който е най-важен за страната по повод определянето на националните политики и вземането на решения за тяхното прилагане на директни плащания. Крайният срок е първи август, а такова решение все още няма. Програмата за развитие на селските райони не е одобрена единодушно от земеделския сектор. Очевидно става управлението в полза на някакви лични партийни интереси, но ние не използваме земеделския в конкретния случай. Задължително оставките, които се искат, да бъдат дадени и да се управлява секторът от хора, които ще го управляват за земеделците", категорична бе тя.

Светла Бъчварова коментира пред журналисти в парламента, че преди оставките във Фонд "Земеделие" трябва да се подпишат договорите по програмата за развитие на селските райони. Бъчварова призова това да стане в най-скоро време. "Не ми харесват тези противоречия, защото земеделските производители не се чувстват и те много комфортно. Притесняват се като цяло! Искам да подчертая, че е спешно подписването на около 2000 договора от ръководството, което е в момента на Фонда. Това са мерки, които са финализирали обработката на документите и трябва да приключи финализирането на подписването на договорите и отделно да стартира приемът на държавните помощи. Това ми се иска да се случи, ако може, от днес до края на седмицата.Прекаленото вторачване в лични претенции едни към други на Фонда, към министъра и обратно, на мен лично не ми харесва и трябва да се преодолее", подчерта тя.

Водещи новини

Още новини