БСП: Плевнелиев лъже за магистралите

share

Обещанието на Росен Плевнелиев за седемте магистрали и седемте скоростни пътя е груба лъжа и нечувана манипулация.

Това заяви в Пловдив народният представител от Коалиция за България Димчо Михалевски, съобщиха от БСП-Пловдив. Той аргументира твърдението си с факти и статистика, изложени последователно в мултимедийна презентация, като не остави никакво съмнение, че кандидат-президентът на ГЕРБ заблуждава умишлено българите.

Съгласно представената от МРРБ стратегия за изграждане на пътища до 2020 година седемте магистрали и седемте скоростни пътя струват 4.3 милиарда евро, каза Михалевски. Най-оптимистичният вариант за европейско финансиране според депутата е около 1 милиард и 400 милиона лева. В следващия планов период 2014-2020 година приоритетни за Европейския съюз са иновациите, зелената енергия и екологията. Затова инфраструктурните проекти ще бъдат ангажимент на държавните бюджети.

За да се реализират плановете за 7-те магистрали и 7-те скоростни пътя, са необходими 2.9 милиарда от бюджета и чрез заеми, сочат изчисленията. Възможно ли е това? Димчо Михалевски очерта два сценария. Първият предвижда през следващите 8 години икономическият растеж да бъде около 7 %, а за поддръжката и ремонта на пътищата от републиканската мрежа да не се отделят средства. За да се финансират разходите на тези проекти, ще е нужно да се пренасочат средства от други сектори като здравеопазване и образованието, за да се стигне нивото между 2 и 2.5 процента от Консолидираната фискална програма.

Сега за пътна инфраструктура се отделя около 1 %, посочи народният представител. С подобни параметри реалният времеви хоризонт за изпълнение на седемте магистрали и толкова скорости пътя е 2024, а не 2020 г., както твърди Плевнелиев. Вторият сценарий допуска отделяне на средства за рехабилитация и поддръжка на републиканската пътна мрежа, икономически растеж 3-5 %, около 2 на сто повече европейски средства (ако има такова съгласие). При тези условия седемте магистрали и седемте скоростни пътя ще бъдат факт между 2030-2035 година, категоричен е бившият заместник-министър в Регионалното министерство.

Обещанията на Росен Плевнелиев за това, че са осигурени средства за финансирането и за изпълнението на тези проекти до 2020 година са невъзможни, обясни Михалевски. За финал той цитира европейския докладчик по темата за бюджета Салвадор Поледо : „Трябва да сложим край на лошия навик да се поемат политически ангажименти, без да има необходимите средства за тяхното реализиране”.

Михалевски и колегата му от Пловдив Захари Георгиев отправиха остри критики към бившия строителен министър и настоящ кандидат за президент на ГЕРБ Росен Плевнелиев, като го обвиниха в бездействие. За последните 2 години е стопирана децентрализацията, блокирана е работата по разширяването на кадастъра, проектите от сектора по геозащита и устройство на територията на държавата. От януари до септември 2011 г. няма получено нито едно евро по ОП „Регионално развитие”, което ще рефлектира и в ОП „Околна среда”, и едва ли ще започне, тъй като общините се изправят пред непреодолими проблеми.

В заключение Захари Георгиев разкритикува и последните законодателни промени на управляващите, които ще доведат до закриването на над 1000 кметства на територията на страната.

Водещи новини

Още новини