ГЕРБ замества златния пръст

Булфото
share

От днес Народното събрание остава изцяло на милостта на ГЕРБ, след като "Атака" обяви, че ще бойкотира пленарната зала до края на мандата на 6 август, пише "Сега".

Досега "златният пръст" на Волен Сидеров осигуряваше необходимия брой депутати, за да се провеждат парламентарните заседания. Без неговите хора БСП и ДПС ще могат да разчитат само на своите 118 депутати, а необходимият кворум за начало на заседание е 121. Това прави присъствието на ГЕРБ абсолютно наложително и дава на опозицията мощно средство за натиск върху управляващите.

Новият "златен пръст" вече започна пазарлъка. Всеки ден депутатите на Бойко Борисов ще преценят дали да се регистрират или не по свое усмотрение в зависимост от законодателната програма, обясняват депутати. "Ще бъдем гъвкави", коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Групата реши да влезе в пленарната зала, тъй като трябва да се гледат промените в Наказателния кодекс за давността на комунистическите престъпления. Поправките трябва да влязат като първа точка в дневния ред, тъй като всяка първа сряда на месеца опозицията има право на законодателни инициативи.

Ако социалистите започнат да хитруват, ГЕРБ ще поискат поименна проверка и ще провалят кворума.

Водещи новини

Още новини