Първанов: ДПС може да стои извън властта, но ще запази позиции

Булфото
share

Склонен съм да мисля, че между ГЕРБ и ДПС ще има разбирателство, не казвам коалиция. Склонен съм да мисля, че те ще се разберат. ДПС може да стои и извън властта, но ще запази своите позиции. Това е една прогноза, която ще може да сверим след време. Това каза Георги Първанов лидер на АБВ в предаването „Всяка неделя“ по Нова телевизия.

Според Първанов ДПС трябва да почине на резервната скамейка в следващия кабинет. "Това се разбра осезателно по време на сегашното управление. По време на Тройната коалиция ДПС нямаше това поведение, което имаше в последната една година“, допълни Георги Първанов.

„На България й трябват коалиции, не само на тясно идейна основа, а само лявото не е достатъчно мотивиращо. Да не говорим, че традиционното ляво вече не е това, с което би трябвало да излезем пред гражданите. Традиционното ляво – да, към онеправданите, към социално-слабите, към пенсионерите. Само че новото ляво изисква да се обърнем към активните хора, към тези, които правят икономиката, които правят обществото“, подчерта Георги Първанов.

Той е убеден, че ключът е в резултата на изборите от май миналата година. "Аз предупреждавах на един вътрешен пленум на БСП, че с този резултат да искаш да управляваш - това е изключителен риск, да управляваш с ДПС и с „Атака“. Това е взривоопасна смес, и както се видя, прогнозите, които давахме, се оправдаха“, каза Георги Първанов.

„По темата за отговорността трябва да се вземат нови решения и единственото работещо решение е президентската република“, завърши Георги Първанов.

Водещи новини

Още новини