Станишев: Няма да подавам оставка като лидер на БСП (видео)

share

На пресконференция след заседанието на ИБ на БСП Сергей Станишев потвърди, че напуска българския парламент и става евродепутат, предаде репортер на Novini.bg.

Неговото решение да бъде евродепутат не означава, че подава оставка като лидер на БСП. Той заяви, че вярва, че партията има нужда от промяна и обновление. Станишев ще продължи да работи и да налага левите идеи и се надява, че на следващите избори БСП ще бъде лицето на тези идеи. Избрах да бъда евродепутат заради допълнителните отговорности и ангажименти на европейско ниво, включително и като лидер на ПЕС. Ще имам възможността да водя лява политика и да защитавам българските интереси в Европарламента, каза още Станишев. Той допълни, че предлага Атанас Мерджанов за председател на ПГ на Коалиция за България. Следобед предложението ще бъде обсъдено на заседание на групата.

На днешното заседание на ИБ социалистите са взели решение да предложат на лидерите на парламентарно представите партии, консултациите да се проведат в петък 27 юни, в НС. Там трябва да бъдат обсъдени предсрочните парламентарни избори, работата на парламента и какви задачи трябва да свърши той докато бъде разпуснат, формирането на служебния кабинет, избор на еврокомисар и да бъде обсъдена политическата и икономическата стабилност на страната. На Сергей Станишев му предстоят важни ангажименти и срещи в Брюксел и поради тази причина консултациите не могат да бъдат проведени по-рано. На пресконференцията участие взеха още Димитър Дъбов и Михаил Миков.

Водещи новини

Още новини