Миков: През 1989 г. България имаше 85 закона, днес те са 370

Булфото
share

Към 1989 г. в България имаше 85 закона, днес те вече са около 370. Това заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на кръгла маса за правата на пациента, цитиран от "24 часа".

На форума представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, лекари и пациенти излагат своите препоръки какво задължително да съдържа законът за правата на пациентите.

Несъмнено правата на пациента кореспондират с основното, същинското, конституционното право - правото на живот и на здраве, допълни Миков. Оттам насетне реализацията на това право е свързана с 2 неща - правната уредба и фактическото състояние по гарантиране на това право, по думите му.

"Много се радвам, че НС е теренът днес, на който се провежда дискусията за правата на пациента. На него всеки от нас ще държи сметка освен за правната регулация, но и за онова, което може да се нарече същинско осигуряване на правата", отбеляза шефът на НС.

Много често това право дори не е свързано с пари, а с етиката на лекарите и пациентите. Само че правата на пациента кореспондират и със задължения, каза още Михаил Миков. И те предвиждат не само редовно внасяне на здравните вноски, а включително и задължението във всеки момент пациентът да се чувства кантрольор на онези, които изразходват обществения и частния ресурс за реализирането на неговите права.

Миков подчерта, че най-лесно следващият парламент може да се заеме с приемането на закон за правата на пациента, но би било безплътно, ако зад него не застанат важни реформи и промени.

Водещи новини

Още новини