Финансови причини скараха БСП и ДПС, заяви Менда Стоянова

  • 14 юни 2014 17:47

  • 1956
  • 0
Финансови причини скараха БСП и ДПС, заяви Менда Стоянова
©

Причините, поради които се влошиха отношенията между коалиционните партньори БСП и ДПС, са финансови. Това заяви пред Радио "Фокус" депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Те може да се разглеждат в два аспекта. Първият аспект са именно финансите на държавата. ДПС вижда накъде върви бюджетът на държавата, накъде отиват финансите и не иска да се забърква в тази каша. След изборите и след пленума Станишев сам е излязъл и казал, че техните избиратели не са им гласували доверие, защото не са доволни от тяхната социална политика и тя трябва да бъде засилена, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Смешно е, когато нямаш пари, да взимаш заеми и да раздаваш, не е далновидно, а е пагубно, по думите й. За момента това може да изглежда добре, но е пагубно за следващите месеци, години, за държавата като цяло, добави Стоянова. Според нея ДПС иска да избяга от всичко това. Но по-важният проблем с парите е, че те са разделяни между едни мощни финансови и бизнес групи, които явно гравитират към едната и към другата партия. Това се видя в последните дни и е една от причините за всичко, което се случи в политическото пространство последните дни, категорична бе Стоянова.

Управляващите показват списък от 17 закона, които задължително трябва да бъдат приети от Народното събрание, продължи тя, според която това са закони, транспониращи директиви, ратификации и т.н., които държавата отдавна е закъсняла да въведе. Между тях е и Законът за митниците, където се транспонира една директива и който закон от месеци не може да влезе в пленарна зала. И това беше аргумент, че това правителство трябва да продължи да работи, защото има да свърши важна работа, каза Стоянова.

Съгласна съм с това, че тези закони трябва да бъдат приети. Тези закони наистина трябва да бъдат приети, но сега целта е покрай тях да бъдат приети и други закони, като например този за Сметната палата, който не е жизненоважен за държавата, но е важен за властимащите сега за следващите години, посочи Стоянова.

Според нея така управляващите се опитват да запазят позициите си и при следващи правителства. Стоянова пита защо не се прие например Законът за митниците, който транспонира директива и по който България е закъсняла вече с цяла година и рискува наказателна процедура. Вместо това той продължава да отлежа в Народното събрание, вероятно на бюрото на председателя Миков.

През това време с това с бясна скорост се прокарва Законът за Сметната палата и избора на нейните членове за следващите седем години. Има и други такива закони, един от тях е Законът за защита на конкуренцията, който с бясна скорост върви в Икономическа комисия и следващата седмица отново ще бъде в програмата на Народното събрание, посочи Менда Стоянова.

Последвайте канала на

1956 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини