Отхвърлиха ветото на президента върху Закона за МВР (видео)

Булфото
share

След като беше приет новият закон за МВР, президентът наложи своето поредно вето. Въпреки неяснотите около живота на правителството и НС депутатите на Вътрешна комисия преодоляха ветото на президента с 11 гласа „За“ и 8 „Против“, предаде репортер на Novini.bg.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира, че е доволен от преодоляването на ветото, тъй като, по думите му, този закон е основополагащ и се налага дори следващият министър да работи по него, защото урежда основни правила, разделя политическото от професионалното ръководство.

Законът е по-социален, а и чрез него се прекратяват правомощията министърът да се меси в професионалната работа на министерството, а той единствено трябва да се занимава с политики, според Йовчев.

Той заяви, че продължава да работи. Дори следващата седмица са готови с няколко програми за решаване на битовата престъпност, които ще ги представят и без значение колко време ще остане на силовия пост. Ще остави всички мерки на новия МВР шеф.

Този закон, по думите на Йовчев, не игнорира синдикалните организации и хората от системата, които "не допуснаха кървави сблъсъци на протестите. Също така денонощно охраняват границата и се справиха с бежанската вълна". Те трябва да получат заслуженото. Не може тези хора да работят при мизерни условия на труд, категоричен бе силовият министър.

Водещи новини

Още новини