Близнашки: Предстои катастрофа в енергетиката, затова прехвърлят вината на президента

Булфото
share

Много ясно е казано в Конституцията, в Чл. 103, че няма как президентът да бъде разследван от Народното събрание. Става въпрос за нарушение на правата на държавния-глава. Това е възможно единствено, ако е извършил държавна измяна или е нарушил Конституцията, а такова нещо няма. Това каза бившият депутат, бивш зам.-председател на парламента, а сега преподавател в НБУ Екатерина Михайлова по БТВ.

Това е чисто политическа комисия, категорична е тя. Според Михайлова се търси политическо удовлетворение на определени политически сили, за да могат да поддържат кворума. "На всички ни е ясно, че решението на тази комисия няма да има сила. Не може парламентът да си разследва който си реши гражданин, имало е такъв текст, но е бил премахнат. Той не подлежи на парламентарен контрол".

Това начинание е противокституционно, категоричен е и проф. Георги Близнашки, който е професор по конституционно право. "Това е поредната провокация срещу държавния-глава. Това е символ на фактор на стабилност и поведението му не устройва олигарсите. Той е трън в очите на задкулисието, затова се атакува. Систематично се орязват правомощията на президента, а това е грубо погазване на правата на президента".

Според Георги Близнашки президентът следва една много достойна линия на поведение. И тъй като се очаква катастрофа в сферата на енергетиката, управляващите целят да прехвърлят вината на друг. "Те го вкарват в един кюп с проблеми, които предстои да гръмнат. Целта е да се дискредитира държавният-глава. Целта е след оставката на Орешарски да се стигне до президентска република, но това няма как да стане".

"Ние наблюдавахме, че когато президентът постигна консолидация по важен въпрос след присъединяването на Крим. Той обедини нацията, когато от Народното събрание нямаха позиция, именно това вбеси много хора. Той подкрепи протестите, взе една открито проевропейска позиция. Тоест той се изявява като един защитник на демократичните ценности и принципи в България и от тази гледна точка той е трън в очите на нашето задкулисиеТова е част от предизборната кампания. Аз бях доста изненадан, когато по време на дебатите остана впечатление, че БСП зависи от "Атака". Това показва, че тройната коалиция работи в пълна сила. Катастрофата е на хоризонта", смята Близнашки.

Днес стана ясно, че състоянието на енергетиката е много тежко и явно ще се търси виновник, съгласи се и Екатерина Михайлова.

Стойнев допусна поредица от грешки в сектора и ще си понесе последствията, изтъкна Георги Близнашки. Според него се наблюдава опит за прехвърляне на вина, но това няма да помогне. "Имаме един много групи опит за дискредитиране на държавния-глава. Той е нормален човек и трябва да изгражда контакти, да комуникира. Нормално е представители на властта да се срещат с големи представители на бизнеса. Те нямат доказателства, че са извършени престъпление, но ситуацията не е такава. Просто се правят внушения", завърши Близнашки.

Водещи новини

Още новини