Бойко Борисов: Тодор Живков има трайно място в историята

share

"Фактът, че 100 години след раждането му питате за него означава, че трайно е заел място в историята." Така премиерът Бойко Борисов коментира тържедствата по случай 100 - годишнината от рождението на Тодор Живков.  Според Борисов оценката за бившия Първи трябва да я даде неговата партия. Все още не знам дали са се произнесли еднозначно какъв е и какво е правил, добави Борисов.

Борисов подчерта, че историята никой не може да я манипулира. В Правец в Музеен комплекс при Родната къща на Тодор Живков е открита музейна експозиция под надслов „Тодор Живков и светът - отминало настояще", включваща и нови експонати от колекцията подаръци, получавани в качеството му на държавен глава на България от официални гости от страните от цял свят.

Изложбата ще бъде отворена до 18:00 ч. Гостите на Правец ще могат да видят и новоизградения по решение на ОбС Правец бюст-паметник на Тодор Живков в двора на родната му къща. Бюстът е дарен на Исторически музей - Правец от внучката на Тодор Живков - Евгения Живкова с цел експониране.

В 16:30 ч. започва тържеството, посветено на 100-годишнината от рождението на Тодор Живков в парковото пространство пред паметника, който беше поставен през 2001 г. по повод 90-годишнината. Автор на скулптурата е проф. Секул Крумов. След официалната част Представителният ансамбъл на Българската армия ще изнесе богата концертна програма.

Meждувременно няколко граждански неправителствени организации се заканиха да уведомят шефа на Европарламента Бузек, германския канцлер Меркел и ЕНП за обстоятелство около 100-годишнината на Тодор Живков. Повод за недоволството е това, че правителството е дало съгласието си представителният ансамбъл на Българската армия да свири в Правец на тържеството в чест на годишнината.

Според гражданските организации с това кабинетът на ГЕРБ нарушава грубо Резолюция на Европейския парламент от 2 април 2009 г. относно Европейската съвест и тоталитаризма, чрез която парламентът заявява, че „....Европа няма да бъде обединена, освен ако не съумее да формира общ поглед върху историята си, не признае нацизма, сталинизма и фашистките и комунистическите режими като общо наследство и не започне честен и обстоен дебат за техните престъпления".

Водещи новини

Още новини