ЕК обезпокоена от промените в закона ни за енергетиката

share

Eвропейската комисия е обезпокоена от промените в българския закон за енергетиката, защото с въвеждането на термини като "морски газопровод" се търси изключване на част от "Южен поток" от европейските норми. Това заяви Сабине Бергер - говорител на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитирана от БНР.

Тя подчерта, че европейското законодателство се отнася и за териториалните води на България.

Първото и най-важното тук е, че германското законодателство, привеждащо в действие Третия енергиен пакет, не въвежда понятия като "морски газопровод" и не търси автоматично изключване на такива "морски газопроводи" от обхвата на европейското енергийно законодателство – какъвто е случаят с промените в българския закон за енергетиката. Комисията винаги се е опитвала да намери в диалог с Русия цялостно решение за функционирането на "Южен поток", по цялата му дължина. Затова няма никакви основания да приемаме нарушения на европейското законодателство, които биха отслабили позицията на Европейския съюз в този диалог. България, както и другите засегнати страни, се съгласи Комисията да обсъжда с Русия техническите и правни въпроси около "Южен поток".

Това означава и да се въздържа от приемането на законодателство, което не съответства на европейските норми, заяви още тя.

Водещи новини

Още новини