Петков: Правителството има безумна антируска позиция

share

Най-новата група в Общинския съвет във Варна – „Граждански експертен център” (ГЕЦ) подкрепя АБВ за предстоящия евровот.

Четиримата съветници обаче няма да станат част от формацията, съобщи на пресконференция с участието и на Румен Петков в морската ни столица Добромир Джиков от експертния център. Румен Петков коментира, че решението на „Граждански експертен център” - Варна да подкрепи АБВ е много сериозно и ангажиращо доверие, тъй като местната формация сама по себе си показва респектиращ потенциал в града, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Един от мотивите АБВ да се обърне към „Граждански експертен център” е категоричната непрозрачност в действията на правителството и спекулативното разпределение на 500-те млн. лв., обясни Петков и допълни, че се надява на добро разбиране от варненци, че това е стратегическо партньорство с потенциал за развитие и след европейските избори. Добромир Джиков от експертния център обясни, че решението за подкрепа към АБВ е заради общото становище на него и колегите му от групата, че големите политически партии са с изчерпан капацитет и не могат да предложат нищо ново. Освен това налице са сходни идеи на двете формации за развитие на Варна и региона.

Пред медиите във Варна Румен Петков коментира и закриването на представителството на МВР в Москва. Той определи този акт като грешка. Той е категоричен, че това представителство е важно, защото дава възможност да се акумулира много сериозен обем информация в три ключови направления на борбата с организираната престъпност. „Първо – за финансовите средства, които се инвестират от Русия към България, т.е., да се гарантира честотата на капиталите. България е държава член на ЕС и отказът на нашето вътрешно министерство да бъде ефективно в получаването на такава информация е предпоставка за пране на пари от страна не само а Русия, а и идващи от Русия на територията на ЕС. Второ – информация за евентуална търговия със стоки с възможна двойна употреба и трето – ефективен обмен на информация за наркоканалите. Петков каза, че е поставял този въпрос пред ръководството на БСП, но червената партия, заедно с „Атака“ приели хладнокръвно и доброжелателно закриването на представителството на МВР в Москва. Той е категоричен, че демонстрираната антируска позиция за партиите от парламентарното мнозинство е пряк удар срещу националната сигурност на България и върху инструментите, които нашата национална сигурност разполага за съвместна работа с Европол, с Интерпол, специалните служби на НАТО и ЕС. „Това е едно от най-големите престъпления към националната сигурност на Р България“, каза Петков. Той допълни, че се е надявал, че това безумие ще бъде преодоляно, включително и с политически средства.

„Това, което днес ние трябва да се опитаме да компенсираме е една безумна антируска позиция на фона на много категоричните изявления на председателя на ЕП Мартин Шулц – във всичките си публични проявления и в дейността си той говори за необходимостта от активен преговорен процес , активен диалог и намиране на решения в рамките на диалоговия режим Брюксел – Москва, Москва – Вашинтон и Брюксел – Москва – Вашингтон. Шулц никъде не говори за санкции. За съжаление социалистическата партия чрез Янаки Стоилов, чрез своите участници в КСНС – Кристиан Вигенин, Ангел Найденов, Михаил Миков – се превърнаха в ястребите на Европа по отношение на проблемите, които възникнаха в Украйна“. Петков заяви, че страната ни, предвид историческата си обвързаност и пряката ни заинтересованост с Русия и Украйна е трябвало да постави категорично въпроса за изясняване на възникването ан проблемите от Майдана – кой докара снайперистите, кой предизвика братоубийствените сблъсъци, откъде дойдоха изстрелите и какви са жертвите. Без отговорите на тези въпроси ЕК и ЕС рискуват да вземат решения на тъмно, което е много неприятно послание към демократичния свят.

Водещи новини

Още новини