Плевнелиев: НАТО промени България за добро (галерия+видео)

share

Благодарих на генералния секретар за енергията, която влага, за да може НАТО да стане най-проспериращата организация. България е член на НАТО от 10 години. НАТО промени нашата страна за добро.

Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата му с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, на специална пресконференция, която може да гледате тук. Президентът Расмусен с орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите му заслуги за укрепване на мира и сигурността в световен мащаб. Расмусен, чийто мандат изтича на 1 октомври т.г., е на  посещение у нас. България отделя прекалено малко средства за модернизация на своята армия. Ние обсъждаме варианти, как държавите с по-големи възможности да помагат на държавите с по-малки такива. Основният критерий, който стои пред България е диверсификацията. Тя е много важна и за поддръжката на армията. Генералният секретар даде прекрасни примери за това. В НАТО трябва да има споделен ресурс и споделена сигурност, продължи Плевнелиев.

Ситуацията в Украйна е на дневен ред. Нарушаването на цялостта на Украйна застрашава мира в Европа. Ние категорично осъждаме референдума за Крим и опитите за дестабилизация на Украйна. Украинските граждани трябва сами да избират своето бъдеще. Стратегическото положение в Черноморския регион е нарушено. Необходими са още сили на НАТО, които да гарантират стабилността в региона. България винаги е била за политиките на отворени врати, категоричен беше президентът.

Галерия от срещата между Плевнелиев и Расмусен може да видите тук.

Водещи новини

Още новини