Реформаторите поискаха спешни срещи с президента, ГЕРБ, БСП и ДПС

share

Реформаторският блок иска срещи с президента и основните политически сили - ГЕРБ, БСП и ДПС. Причината е "извънредната ситуация", в която е попаднала страната ни.

Това заяви на пресконференция на формацията Радан Кънев. Целта на тези политически консултации е да върнем България на европейския път и да защитим българския национален интерес, добави той. Видим е рискът за изваждане на България от европейското политическо и правно пространство и за поставянето й в положението на ничия земя, посочи Кънев. По думите му в последните дни БСП и ДПС се опитват да "вкарат страната ни в "студена война" с Европейския съюз". Кънев посочи, че причини за тази констатация са "извънредното законодателство, което засяга проекта "Южен поток", конфронтира ни с Европа" и ни прави още по зависими от Русия, както и препоръката на Европейския парламент към ЕК да бъде направен анализ за усвояването на евросредствата от страната ни и евентуалното им спиране.

Кънев каза още, че вече са поискали среща с президента Росен Плевнелиев и очакват държавният глава да им отговори. Те се надяват до края на седмицата да има такава среща. Радан Кънев посочи, че умишлено не са включили "Атака" и "България без цензура" сред силите, с които искат да разговарят, защото не смятат, че това са отговорни формации, които могат да защитят българския национален интерес. Според Кънев тези партии нямат собствена политическа воля. Ще поискаме среща с БСП и ДПС, които ги командват, каза Кънев.

Според Меглена Кунева това правителство не се справя с проблемите в енергетика. То не се справя с чуваемостта в отношенията си с ЕС, с ясните, категорични и съществуващи от поне 50 години правила за поведение в ЕС, допълни тя. Евродепутатът Светослав Малинов посочи, че препоръката на ЕП показва променено и негативно отношение към България.

Водещи новини

Още новини