Меглена Кунева: Ще се боря с шуробаджанащината

Булфото
share

Приканвам всички кандидати за президент да направят колкото се може повече срещи с обикновените хора, за да чуят проблемите им.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ независимият кандидат-президент Меглена Кунева.

Когато човек вижда без официалности с какво се сблъскват хората, това престава да бъде статистика. Знаем, че безработицата е голяма и социалните помощи са малки, но когато се видиш с хората без официалности, осъзнаваш проблемите им по друг начин, допълни тя.

Хората много добре знаят какво може и какво не може да направи президентът. Повечето от тях са бесни на монополите и се чудят защо държавният глава не сезира компетентните органи, които да проверят големите фирми, заяви Кунева.

Президентът може да гарантира добро управление и да очертае коя е линията, която няма да даде да се пресече, и кои закони ще върне, ако нарушават правилата на потребителите. Държавният глава трябва да изгради общ план за действие с парламента и правителството, за да може страната ни да върви напред, подчерта независимият кандидат-президент.

Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите не трябва да бъдат сезирани отвън, а сами да разследват, защото иначе монополистите са предупредени и разследващата част се губи. Явно независимата дейност на комисиите е затруднена от това, кой с кого е приятел. Не може, за да правиш бизнес, да имаш телефонния номер на премиера или на някой от министрите. Всеки в малките населени места знае кой на кого е човек и затова не вярва в институциите, а знае, че нещата се решават чрез телефонни разговори с познати. Шуробаджанащината нанася много вреди на страната ни, което трябва да се промени, за да не гледат на България като на най-корумпираната държава. Някой трябва да започне тази промяна и аз съм готова да го направя, категорична бе Кунева.

Който и да е кандидатът на ГЕРБ, е ясно, че той е закачен политически за ГЕРБ и за премиера Бойко Борисов, което не променя по никакъв начин досегашния модел, посочи тя.

Меглена Кунева смята, че няма да бъде атакувана от кандидат-президентите, а от техните щабове. Тя посочи още, че нейният щаб е чист и не се притеснява от атаките.

Водещи новини

Още новини