Най-много сме подслушвани миналата година

share

Най-често използваният през 2010 г. оперативен способ за прилагане на СРС е подслушването - в 57 процента от случаите.

Следват наблюдението - 20,3 на сто и проследяването - 19,4 процента. Това констатира парламентарната подкомисия за контрол върху прилагането на специалните разузнавателни средства в доклада си, който Народното събрание прие. Той е за периода април 2010 г. - април 2011 г.

За миналата година СРС-та са приложени спрямо 5 762 души, дадените разрешения са 15 864, отказите са 134. Според статистиката на прокуратурата, цитирана в доклада, през миналата година броят на исканията за прилагане и използване на спецсредствата е 11 618, при 8 843 за 2009 г. и 4 690 през 2008 г.

По реда на НПК исканията за достъп до данни са 29 688, отказите - 1000.

Подкомисията отчета, че по закона за специалните разузнавателни средства/ЗСРС/ от 20 април м.г. до 20 април тази година са извършени общо 50 планови проверки в 8 областни центрове, а по закона за електронните съобщения 165 проверки в 11 области.

Да се ограничи кръгът на субектите от ЗСРС, които имат право да искат прилагане и използване на специалните средства, препоръчват депутатите от подкомисията. Според тях трябва и да се прецизира и разшири възложеният съдебен контрол върху разрешаването, прилагането и унищожаването на СРС. Препоръчва се и ограничаване на броя на исканията за достъп до трафични данни и по-засилен контрол върху него, както и да се въведе унифицирана форма на специален регистър.

Ангел Найденов от левицата посочи, че се налага убеждението как от крайно средство, СРС-та са се превърнали в единствено. Той се съмнява, че ефективността се съизмерва с броя на предотвратените и неутрализирани престъпления, свързани с националната сигурност.

Найденов цитира цифри, които показват, че 49 процента от общия брой на делата, в които са използвани спецсредствата, са приключили с оправдателни присъди, осъдените в тези случаи са около 3,5 на сто. Депутатът отбеляза, че в доклада отсъства финансов анализ колко струва всичко това на данъкоплатците. Нямало и отговор на въпроса дали има бум на тежката престъпност, въпреки използването на СРС, защото, ако е така, следва оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Според Сергей Станишев става дума за тежки констатации на самата подкомисия за порочни практики при прилагането на СРС. Той все пак добави, че ще подкрепи текстовете и призова управляващите да застанат зад предлаганите от левицата промени в закона за специалните разузнавателни средства.

Димитър Лазаров от ГЕРБ призна, че по принцип има място за дебат, тъй като е нараснал броят на СРС-та въз основа на искания на наблюдаващи прокурори.

По-рано депутатите отхвърлиха промени в закона за кадастъра и имотния регистър, предложени от Огнян Стоичков /"Атака"/.

Водещи новини

Още новини