Британски експерти решават "Бръмбаргейт" с Цветанов

  • 29 август 2013 06:58

  • 1431
  • 0
Британски експерти решават "Бръмбаргейт" с Цветанов
©

Прокуратурата е поискала съдействие от Великобритания във връзка с разследването за незаконното подслушване в МВР, съобщи пред „Монитор“ зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Скандалът придоби публичност като българския „Бръмбаргейт“. Изпратена е съдебна поръчка до Острова с няколко искания. Властите там ще направят проучване във фирмата производител на техниката и ще ни върнат отговор, обясни Сарафов.

Държавното обвинение е изискало цялата техническа документация на техниката. Когато тя е била закупена, с нея у нас са дошли само инструкции за експлоатацията й. Сега се иска информация с всички производствени данни. Освен това прокуратурата пита дали са правени поправки и преинсталации на софтуера и хардуера. На трето място е поискано становище за възможността да се възложи на английски експерти изследване на апаратурата. Търси се съдействие от специалистите, които да кажат дали могат да се възстановят изтрити файлове и дали има хакерска намеса.

Техниката бе манипулирана с отвертка, а за част от записите се твърди, че са изтрити от началника на 4-ти отдел в служба СДОТО в МВР Радко Димитров, който получи прякора Овертката. Той грабнал инструмента веднага щом разбрал, че лидерът на БСП Сергей Станишев е подал сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за нерегламентирани подслушвания на политици, бизнесмени и журналисти. Димитров е обвинен за възпрепятстване на разследването. С обвинение по делото са и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който отговаря за това, че е допуснал незаконното подслушване, ексшефовете на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров. Последният ще отговаря и за това, че е изготвил справка с неверни данни, че спецтехниката в мобилните бусове не може да подслушва и проследява.

Последвайте канала на

Novini.bg
1431 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини