Ивайло Калфин: Политиката не е пехливанска борба

Булфото
share

При настоящото управление липсва политика за развитие на регионите, това в област Търговище се вижда ясно, каза пред журналисти в областния град Ивайло Калфин, предаде Дарик.

Средствата по европейски програми се концентрират в 2-3 предимно инфраструктурни обекта, а за регионално развитие не се отпускат, добави той. Болниците в Попово и Омуртаг са в изключително тежко състояние и се водят към фалит, с тази противоречива политика хората ще продължават да напускат местата, където живеят, убеден е кандидатът на левицата за президент.

Като втора грешка в управлението на ГЕРБ той посочи насочването на европейски средства към големите зърнопроизводители и липсата на подкрепа за по-дребните. „Ако продължаваме така, държава с традиции в селското стопанство ще внася всичко” – прогнозира евродепутатът.

Третата засегната от него тема бе лицензиите за добив на шистов газ. Според Ивайло Калфин, рискът за страната е много голям и няма аргумент, който да го оправдае. „Според закона за концесиите, добитата газ е собственост на фирмите концесионери, а не на България. Концесионната такса е минимална на фона на риска за житницата на страната, а след това държавата ще купува добитите количества” – каза още той и допълни, че по темата е нужен референдум. „Аз съм абсолютно против тази технология, познавам я, знам с какви аргументи тя бе отхвърлена във Франция”, посочи Калфин.

Има изключително силна умора от политиката на Бойко Борисов и това ще проличи на президентските избори, смята кандидатът на левицата. „Политиката не е пехливанска борба, аз мога да съм агресивен, но предпочитам да съм национално отговорен”-каза той. Според него, в опита си да представи кандидатурата си за надпартийна, Меглена Кунева гради абстракции. „Аз съм формулирал български политики и съм ги довеждал до европейско ниво, при нея е обратното”, каза още Калфин.


Водещи новини

Още новини