БСП: ЕРП-тата няма да се национализират

Булфото
share

Коалиция за България опроверга твърденията, че ще бъдат национализирани ЕРП-тата. На брифинг в парламента Таско Ерменков заяви, че няма война с енергоразпределителните предприятия.

В случая държавата изпълнява основното си задължение да спазва върховенството на закона, подчерта той.

Ерменков посочи, че енергоразпределителните предприятия са си позволили незаконни действията. В правилата, уреждащи взаимоотношенията между лицензиантите в системата на енергетиката, никъде не е записана възможността за прихващане, каза Ерменков.

Според него в критичното състояние, в което се намира енергетиката, всякакви произволни действия водят до застрашаване на нейната сигурност, на сигурността на енергийните доставки и оттук - на националната сигурност. В нито едно от изказванията на когото и да било от ДКЕВР и от правителството думата "национализация" не е използвана, подчерта Ерменков.

Според него при отнемане на лиценза на дружеството се сменя управлението му, но не се променя собствеността. Той уточни, че дружеството продължава да извършва дейността си по снабдяване с електрическа енергия. Тези "произволни прояви на ЕРП са станали много странно в критични за държавата моменти, особено сега пред избори".

Водещи новини

Още новини