ГЕРБ и БСП трябва да имат по петима членове на ЦИК, ДПС - двама, "Атака" - един, изчисли М

Булфото
share

ГЕРБ и Коалиция за България трябва да имат по петима членове на ЦИК, ДПС - двама, "Атака" - един, изчисли пред  журналисти заместник-председателят на парламента Мая Манолова.

Относно разпределението на местата в ЦИК, тя прочете съответния текст от Изборния кодекс. При 19 членаве на ЦИК, от  които четирима души ръководство, двама членове от Синята коалиция и НДСВ, остават още 13 места, коментира Манолова.

Независимо дали ще използваме първоначалното положение при структурирането на Народното събрание или сегашното положение,  разпределението между партиите е по петима членове на ЦИК от ГЕРБ и от БСП, двама от ДПС и един от "Атака", изчисли тя.

На въпрос дали е убедила в това и заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева, Мая Манолова каза, че не става  въпрос кой какво мисли, а има текст в Изборния кодекс. Човекът, който трябва да си извади джобния калкулатор или да го възложи на своите съветници, е президентът, отбеляза тя. Манолова е убедена, че държавният глава ще подходи добросъвестно и в  съответствие с разпоредбите на Изборния кодекс. Нямам никакво съмнение, че президентът ще приложи закона, използвайки  правилата на простата аритметика, добави тя.

По всяка вероятност половината от кандидатите на Коалиция за България за ЦИК ще бъдат номинации на гражданските организации, коментира още Манолова. Тя посочи, че левицата ще реши следобед кого да предложи в ЦИК.

В 18.00 часа днес изтича срокът, в който депутати, парламентарни групи, както и партии или коалиции, които имат  избрани представители в Европейския парламент /ЕП/, но не са парламентарно представени, могат да правят предложения за  състава на ЦИК до парламентарната комисия по правни въпроси. Според Манолова едно от условията за добра работа на бъдещата  ЦИК е осигуряването и на приемственост. Тя е убедена, че в новата ЦИК ще бъде постигнат баланс.

Водещи новини

Още новини