Плевнелиев отива във Великобритания

Булфото
share

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на официално посещение във Великобритания от 17 до 19 март.

Визитата ще се фокусира върху бизнес възможностите от взаимен интерес за Великобритания и България, посочват от посолството  на Великобритания у нас. Като част от програмата президентът Плевнелиев ще бъде приет от Нейно Кралско Величество Елизабет  II. Негово Кралско Височество принц Едуард ще приветства президента в Бъкингамския дворец преди срещата с кралицата.

Президентът Плевнелиев ще бъде придружен от бизнес делегация, чийто представители ще имат възможност да се запознаят с търговските и бизнес възможности на свои британски колеги. Ще се състои бизнес форум, организиран от британския правителствен отдел по търговия и инвестиции, като целта е представяне на българския и британския бизнес.

На 18 март британският външен министър Уилям Хейг ще бъде домакин на прием за изтъкнати българи във Великобритания и  британски граждани, свързани с България. Списъкът с гости включва и майката на Пламен Петков, който наскоро беше посмъртно награден с Орден за храброст от кралица Елизабер II, посочват от посолството.

На 19 март президентът Плевнелиев ще изнесе реч в Кралския институт за международни отношения "Чатъм Хаус" за процеса на европейска и евроатлантическа интеграция в Югоизточна Европа. В рамките на визитата българският държавен глава ще се срещне с британски политически лидери, сред които заместник министър-председателя Ник Клег, външния министър Уилям Хейг, говорителя на парламента Джон Беркоу.

Посланикът на Великобритания в София Джонатан Алън коментира, цитиран в съобщението, че посещението на българския президент

Росен Плевнелиев във Великобритания показва важността на взаимоотношенията между двете държави и народи, и нарастващите търговски връзки. Визитата е великолепна възможност да продължим да развиваме тези отношения, посочва още посланикът.
 

Водещи новини

Още новини