Далеч сме от подем и съживяване на стопанството, призна Орешарски

share

Все още сме далече от подем и от съживяване на стопанската активност. Така коментира в предаването "Дневен ред" по ТВ7 новината, че сме се оттласнали икономически от дъното с 1,2% министър-председателят Пламен Орешарски.
"Нека се развие като допълнително икономическо възстановяване, да не дърпаме дявола за опашката", призова той.

Помолен да коментира тревожната статистика, че почти всеки млад българин на възраст до 29 години е безработен, министър-председателят посочи, че по този въпрос правителството разчита на програмата за заетост. "Много се надявам да обърнем тенденцията, истинският проблем с безработицата ще се реши от стопанското управление", обясни той, правейки препратка с предишното си изказване.

На въпрос как се живее с 500 лева в България в момента Орешарски отвърна: "С 500 лева могат доста семпли неща да се постигнат, но има и хора, които живеят с много по-малко, така че трябва да се фокусираме към тези групи. Има хора, които с години не могат да си намерят работа. Стартираме още тази година програми в тясна връзка с проблема. Ще се стремим да назначаваме временната заетост през фирми".

В края на мандата 450 лева минимална заплата трябва да бъдат факт, обеща премиерът. Правителството ще се постарае и да има надбавки за пенсионерите, допълни още той.

По случая "АЕЦ "Белене"" Пламен Орешарски посочи, че от 1982 година насам той има много превратности. "Най-добре е да изчакаме решението на арбитража. Нямаме новини от арбитражния съд в Париж", призова той.

След посещението си в Азербайджан премиерът е на мнение, че през 2018 година Трансадриатическият тръбопровод (ТАП), който замени "Набуко", ще е на гръцка територия и чрез изграждане на интерконекторна връзка трябва да получаваме газ от юг и от север.

Относно "Южен поток" Пламен Орешарски бе категоричен, че проектът не е замразен, но с оглед на обтегнатите отношения между ЕК и Русия, предвид украинската криза, кабинетът предпочита да забави разговорите.

По повод приключилата преди часове среща на правителството с медии в НДК министър-председателят поясни, че поводът за срещата е бил желанието на кабинета да продължи стремежа да води една открита политика и да отговаря на въпросите на обществото. "Обмисляхме дълго какъв формат да бъде. Ще преценим плюсовете и минусите, за да се получи по-добра комуникация, по-полезна за българските граждани", допълни Орешарски.

В края на предаването на премиера бяха показани две снимки - на едната с бившия председател на СДС Надежда Нейнски, за която той посочи, че са в добри отношения, а на втората с бившия министър на образованието Даниел Вълчев, която той коментира така: "С тези седенки днес образователната система е значително по-добра от други системи".

Водещи новини

Още новини