Депутатите обсъдиха създаването на Фискалния съвет

share

Парламентът обсъди на първо четене създаването на Фискален съвет, предложен от правителството. Гласуването на законопроекта ще бъде на извънредното заседание на Народното събрание във вторник - 11 март, предаде БТА.

Идеята е Фискалният съвет да бъде независим орган, който да наблюдава бюджетната политика и изготвя анализи и съвети, както и да създава предпоставки за повишаване на бюджетната прозрачност и публичност. Предвижда се Съветът да бъде петчленен, в т.ч. председател. Членовете ще се избират от Народното събрание за срок от 6 години. Вносителят е записал и изискванията към тях - лица с високи нравствени качества, висше икономическо образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и не по-малко от 10 години професионален опит в областта на макроикономическия анализ и/или управлението на публичните финанси. За членове на  Съвета ще могат да бъдат избирани и лица с чуждо гражданство. Предвижда се възнаграждението за едно заседание да е равно на 3 минимални работни заплати, но общо за месец не повече от 3 средномесечни заплати на наетите лица по трудово и по служебно  правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Парите ще се изплащат от бюджета на Народното събрание.

Независимият фискален орган ще наблюдава спазването на числовите фискални правила, заложени в Закона за публичните финанси и отнасящи се за сектор "Държавно управление" и Консолидираната фискална програма. Той ще изготвя становища относно пролетната и есенната макроикономическа прогноза на министъра на финансите, основаната на тях средносрочна бюджетна прогноза и законопроекта за държавния бюджет, включително по законопроекти за неговото изменение и допълнение и по законопроектите за бюджета на държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Заседанието на парламента беше закрито с пожелание на председателстващия го Мая Манолова от левицата за светъл празник на българските жени - 8 март.

Водещи новини

Още новини