Вигенин разговаря с Кери

Булфото
share

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин разговаря с американския държавен секретар Джон Кери в рамките на участието им в Конференцията за помощ за Либия, която се провежда днес в Рим.

Двамата обсъдиха подготовката на обучението на либийски военни в България, както и въпроса за отмяната на визовия режим за български граждани, съобщиха от Дирекция "Пресцентър" на Министерството на външните работи, цитирани от БТА. Джон Кери информира българския външен министър, че е посъветвал либийското ръководство да ускори преговорите по подписване на Споразумението за обучение на военни с България, защото по думите му "всеки ден забавяне работи срещу тях". Американският държавен секретар високо оцени ангажимента на България за изграждането на силите за сигурност на Либия.

Кристиан Вигенин информира Джон Кери, че е пред финализиране Споразумението с Центъра на САЩ за скрийнинг на терористи, с  което ще отпадне последната правна пречка пред отпадането на визите за българи. Българският външен министър изрази надежда, че американската страна ще възприеме по-гъвкав подход по отношение на процента на отказите за виза, доколкото това е критерий, чието изпълнение зависи изцяло от американската консулска служба. Американският държавен секретар заяви, че по този въпрос се работи, и изрази надежда той да бъде решен скоро.

Водещи новини

Още новини