Кристиан Вигенин заминава за Киев

Булфото
share

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин ще посети утре Киев, където ще потърси от официалните лица гаранции за безопасността на представителите на българското малцинство в Украйна. Това съобщи кореспондентът на БНТ в Брюксел след срещата на външните министри на ЕС.

Българският външен министър ще посети и Одеса и ще разговаря с представителя на Украйна за Крим.

Ще има и други срещи, включително с представители на организации на българите, уточни той.

Важно е след днешните решения да продължим диалога с украинското правителство и да подчертаем, че България има специфични интереси в отношенията с Украйна, с акцент върху голямата българска общност, която живее там, заяви министърът. Искаме с това посещение да дадем сигнал, че това не е въпрос, който можем да оставим настрана и че двустранните отношения ще зависят и от това как новата власт се отнася към малцинствата и конкретно към българското, добави Вигенин.

По негово предложение е бил "засилен" текстът на заключенията от днешното заседание на Съвета на ЕС по външни работи, касаещ националните малцинства в Украйна. Подчертахме, че е от изключително значение оттук нататък подходът на правителството в Украйна да бъде "включващ" всички групи, региони, национални малцинства, както и да се гарантира пълна защита на правата на малцинствата, в съответствие с международните ангажименти на Украйна, посочи външният ни министър.

Европейските външни министри са настояли за изтеглянето на военните части от Крим. Според него това няма да е достатъчно. Няма военно решение на този въпрос, обстановката е взривоопасна, посочи министърът. По неговите думи за ЕС и за България е недопустимо в XXI век подобни проблеми да бъдат решавани с военни действия

Водещи новини

Още новини