МВнР с позиция за държавната езикова политика в Украйна

  • 24 февруари 2014 21:48

  • 2278
  • 5
МВнР с позиция за държавната езикова политика в Украйна
©

На 23 февруари тази година Върховната Рада на Украйна отмени Закона за основите на държавната езикова политика, който предвиждаше възможността местните съвети да предоставят статут на регионален език на съответните малцинствени езици, ако дадена малцинствена група съставлява повече от 10 процента от жителите на населеното място.

Това се посочва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи /МВнР/, получено в БТА, по повод на отменянето на закона. В съответствие с този закон, в някои райони на Бесарабия, където живеят компактни български общности /Арциз, Измаил, Болград/ българският език е приет за регионален.

Във връзка с отмяната на закона министърът на външните работи Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, незабавно е разговарял с посланика на  Украйна в София и с посланика на България в Киев, посочват от МВнР.

Министър Вигенин е поставил въпроса и на днешната среща в Будапеща на министрите на външните работи на страните от Вишеградската група, България, Румъния и Гърция, на която всички участници са се съгласили, че това е стъпка в грешна посока, се казва в изявлението.

Настоящите политически лидери на Украйна трябва да демонстрират отговорност и стремеж към приобщаване на всички групи в украинското общество, при спазването на правата на човека и върховенството на закона. Въпросът ще бъде поставен отново от българска страна веднага след съставянето на ново правителство в Украйна, още повече че досега действащият закон е приет през 2012 г. в отговор на поет към Съвета на Европа ангажимент, се подчертава в изявлението на говорителя на МВнР.

Константин Тодоров
2278 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
AJ4A

2014.02.25 | 16:54

5
Хайде да сме малко по-праволинейни - или народите ще имат право да ползват свободно майчиния си език, включително турския в България, или нека да има навсякъде рестрикции, включително на тема български език в Украйна!!!! Не казвам какво искам, а че трябва да сме праволинейни, а не да се опитваме да направим така, както само на нас ни харесва!!!!
Един Глупак

2014.02.25 | 12:01

4
ИДИОТ!!!
аа

2014.02.25 | 11:49

1
е това е вече хипер ултра демократично управление в украйна - струва си да ги подкрепяме и като започнат да избиват нашите сънародници - нали сме се поамериканчели - нека нашите продажни малки душици да не губят време, а да започнат да ни облъчват как това демократично решение е в полза на цялото човечество - най-добре е украйна да се раздели на две

2014.02.25 | 12:01

3
Kompleksar

2014.02.25 | 11:50

2
БРАВО ВИГЕНИН! НО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ РАЗБУЧИМ ОТ ФЕЙСБУК ЧЕ ДА СЕ СЕТИШ!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини