Плевнелиев: Не одобрявам изменения на парче и на тъмно

Булфото
share

„Гласовете за нова Конституция и радикални промени, които стават все по-силни напоследък, трябва да са подчинени на идеята за приемственост“, заяви президентът Росен Плевнелиев.

„От уважение към правовата държава, институциите, не одобрявам изменения на парче и на тъмно в основния закон“, каза държавният глава. „Ще отстоявам това, че всяка промяна изисква широк дебат за намиране на съгласие в отговорните институции, висококвалифицирани експерти и граждани“, каза Плевнелиев.

„Въпреки че е критикувана от мнозина, Конституцията се доказа във времена на политически кризи. Тя не просто гарантира разделението на властите, но и правата и свободите на българските граждани като съвременна европейска Конституция, издигаща като свой върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност. Тя е установила механизмите за защита на тази цел“, каза Плевнелиев.

„Много политици в България използват Конституцията като извинение, много политици изразяват готовност сега и веднага да имитират промяна в основния закон. Нека да е ясно, че за мен е много важен подходът.
Истинската демокрация не може да функционира без диалог и без съвместни усилия. Тя е процес. Подходът е важен“, заяви президентът.

Водещи новини

Още новини