Манолова: Абсурдно е да искаш изборите да са по кодекса на Фидосова

Булфото
share

Намеренията за налагане на вето не звучат сериозно, защото на първо място те визират текстове, които отсъстват от Изборния кодекс. Това коментира пред журналисти заместник-председателят на Народното събрание и председател на комисията за приемане на  новия Изборен кодекс Мая Манолова. Няма как да наложиш вето върху текстове, които ги няма в кодекса, посочи тя.

"До момента нямаме вето, имаме намерение за вето, при това не обявено от президента, а от неговия пресцентър. Вместо да  видим указ с мотиви, ние виждаме едно прессъобщение", коментира Манолова. Дали правилно интерпретират сътрудниците от  пресцентъра това, което е искал да каже президентът, ние само можем да гадаем, добави тя.

Според Манолова мотивите на държавния глава са и достатъчно неоснователни. Електронното гласуване беше определено за противоконституционно по начина, по който беше разписано в Изборния кодекс на ГЕРБ и нямаме причина да смятаме, че в  България и изобщо където и да е съществува специалист, който да направи текстове, които да гарантират тайната на вота, отбеляза  заместник-председателят на парламента. Да пишем противоконституционни текстове в кодекса при положение, че вече  има произнасяне от Конституционния съд, ми звучи абсурдно, допълни тя.

Манолова посочи, че няма текст в кодекса и по отношение на активната регистрация. Дали е за добро или за лошо, той отпадна на второ четене в пленарна зала, уточни тя. Според Манолова избирателните списъци могат да бъдат изчистени след сериозна  реформа в системата на гражданската регистрация, за да е ясно кои граждани живеят в чужбина.

Заместник-председателят на парламента изрази надежда, че час по-скоро президентът ще заяви писмено своите намерения, защото  "противното би означавало, че се опитва да саботира влизането в сила на новия Изборен кодекс и провеждането на евроизборите по  новите изборни правила". Манолова отбеляза, че според всички социологически проучвания над 50-60 процента от хората очакват  нов изборен регламент. Да искаш изборите да се проведат по кодекса на Фидосова е наистина абсурдно, коментира тя.

Водещи новини

Още новини