Мая Манолова: Изборният кодекс прави огромна крачка напред

  • 24 февруари 2014 16:08

  • 3516
  • 32
Мая Манолова: Изборният кодекс прави огромна крачка напред
© Булфото

Изборният кодекс прави огромна крачка напред спрямо действащия досега, коментира Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на по време на кръглата маса за изборните правила, организирана днес от Института за развитие на публичната среда.

Манолова посочи, че се променя сериозно избирателната система. За първи път хората ще могат да гласуват за личности и преференциалният вот ще важи за всички избори - в този смисъл това е най-смелият парламент досега, защото такава промяна не се осмели да направи никой досегашен парламент, отбеляза тя.

По думите й за първи път се слага ред при отпечатването на бюлетините, които ще се печатат по реда на Наредбата за издаване на ценни книжа от печатницата на БНБ и само от тези други печатници, лицензирани да печатат ценни книжа. Ще има ясен  контрол колко точно бюлетини са напечатани и какво е тяхното разпространение по секции, каза тя и допълни, че за целта те ще  имат и номера.

Важна крачка напред по думите на Манолова е и съчетаването на интегралната бюлетина с преференциално гласуване. Няма демократична държава, която да използва отделни бюлетини, защото те са удобство за всички, които купуват гласове или контролират вот, посочи тя.

Манолова каза, че първоначалното намерение е било за изцяло професионална и независима изборна администрация, която да се избира от парламента, но е имало сериозна съпротива и от парламентарната, и от извънпарламентарната опозиция. За първи  път се дава възможност на неправителствените организации да излъчват свои кандидатури за ЦИК, посочи Манолова и допълни, че Коалиция за България ще предложи част от своите членове в ЦИК въз основа на номинациите, направени от неправителствени  организации.

Манолова изрази надежда, че президентските съветници са следили внимателно процеса по обсъждане на Изборния кодекс и  посочи, че окончателният текст е изпратен днес до администрацията на Президента. Тя се надява, ако бъде наложено  вето, това да стане в достатъчно кратки срокове, за да не се блокира процесът, основно по избирането на новата ЦИК. Манолова  припомни, че във всички досегашни случаи, в които е налагано вето върху изборен закон или изборен кодекс, президентът е  действал незабавно.

Манолова смята, че след приемането на Изборния кодекс има място за три големи реформи - първата е за адресната  регистрация, като бъдат въведени работещи правила, които да накарат българите в чужбина да декларират адреса си, втората - след евентуален референдум за мажоритарен вот, а третата - по отношение на пряката демокрация, тъй като законът за референдумите има нужда от сериозен ремонт.

Румяна КолароваРумяна Коларова Доц. д-р Румяна Коларова е родена на 10 юни 1956 г. в София. Румяна Коларова е университетски, която е един от секретарите на президента, подчерта, че Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното е заявявал, че няма да  злоупотребява с процедурите и в разумен срок ще вземе своето решение.

Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 от ГЕРБ коментира, че няма как да се съгласи, че за първи път с тези правила българските граждани можело да  гласуват за личности. След като беше отхвърлено предложението за смесена избирателна система, мажоритарният елемент остана  само в пропорционалните листи, каза тя и допълни, че с приетото предложение в пленарна зала за два от вотовете - парламентарните и за общински съветници, водачът на листата става несменяем. Тя има резерви и по отношение на това бюлетините да бъдат номерирани.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3516 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар
ПОЗОР

2014.03.13 | 09:36

32
Ние си е знаем в Кюстендил като сестра Галева. Срамно е простит.тката на братя Галеви да ни учи на морал. Още по срамно и учудващо е тя да прави законите в България. А най-срамно е ,че все още я търпим тази другарка. Затова ще се гаврят с нас тези мошеници .
Сестричке

2014.03.13 | 09:35

31
Леката жена на кюстендилските мутри. Ето кой прави изборният кодекс /комикс /.

2014.02.25 | 18:56

24
Какъв лeви сте ти и Янаки? Нали вие вкарахте заедно с Миленчо и царо,най-мошеническия и антинароден закон за Частните съд.изпълнители.Така било в Европа.Така -ама друг път.Там имат юзди-сложени им от съда.А тук,узаконен рекет.И как така,всичките и леви и десни и средни,щом стане въпрос за тези мародери,мълчите като усрани-все едно сте от Марс.Н е вземете ли мерки ама истински-ще ви издухаме ама зверски-вас от политиката,а мутрите-ЧСИ от офисите.
Оня без коня

2014.03.13 | 09:35

30
Не знам от от каква националност си, но напълно те подкрепям! Вземат ти имуществото, а държавата си затваря очите! Значи мафията ни управлява!

2014.03.13 | 09:35

29
Това е добър Изборен кодекс.
Господинов

2014.03.13 | 09:35

28
Нормално е Цачева да е против новия Изборен кодекс, той не е рожба на ГЕРБ.

2014.03.13 | 09:35

27
Много хора негодуват срещу Манолова, но тя доказа, че каквото обещае го изпълнява.
Живко

2014.03.13 | 09:35

26
Мая Манолова покани всички граждански и неправителствени организации да си кажат мнението за новия Изборен кодекс, така че сега никой няма право да се сърди.
На кого да се оплача?

2014.02.25 | 23:57

25
Известно време бях в Испания. Отначало ияползувах СИМ- карта на ГРобул. Съпругата ми се обади и ми каза, че сметките са жестоки. Купих си мобилен телефон със СИМ карта на ORANGE и плащах символични суми! Само че, след известно време, съдия мафиотски изпълнител се обажда на жена ми, че дължа огромна сума пари и ще конфискуват имуществото ми! Подадох молба за разпечатка на разговорите ми, но ми отговориха, че трябва да подам жалба! Подадох жалба и отговорът беше, че трябва да си платя! Аз си платих, но плащах 1 година след това, защото договорът ми е бил автоматично подновен! Къде беше Винету?
Софиянски

2014.02.25 | 18:55

23
Най-сетне, с новия Изборен кодекс, се слага край на изборните манипулации! Сбогом подменени чували с бюлетини, сбогом Костинбродски печатници! Браво на Мая Манолова и всички, работили по новия документ! Сега ГЕРБ пикае сярна киселина. Хак й е!

2014.02.25 | 11:57

22
Зависи къде се намираш. По някога една крачка и си на дъното на пропастта.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини