Соломон Паси: В България повечето премиери са стюардеси

share

В момента президентът е предложил референдум по три основни въпроса. Президентът няма право на законодателна инициатива, за съжаление. Трите идеи на президента трябва да се разглеждат като отделни теми и въпроси.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Соломон Паси. Електронното гласуване е идеята на бъдещето. Това дава великолепна възможност на нашите съграждани в чужбина да упражнят правото си на глас. В България има доста висока електронна култура и ние трябва да се възползваме от това. Злоупотребата не трябва да предотвратява употребата на едно нещо. НДСВ от много време настоява за задължително гласуване. Този инструмент е необходим за България. При задължителното гласуване, управляващите ще имат силата и вярата, че зад тях наистина стои едно голямо мнозинство. В момента нас ни управлява едно мнозинство, което е избрано от малцинство, даде пример Паси.

Той коментира и последното предложение на президента за мажоритарна изборна система. В момента в България няма чиста пропорционална система. Изборите са математика. Аз съм участвал два пъти в смесена изборна система. Мажоритарният елемент е пълен провал за демокрацията, защото дава на партията победител още мандати и по този начин се изкривяват резултатите от изборите. Партия спечелила 20% на изборите, може да вземе 90% от депутатски места. Всичко зависи от това, колко хора са гласували, обоснова се Паси. За финал той завърши с шега. За съжаление, в повечето в случаи в България се избират министър-председатели тип стюардеси. Много редки са случаите, когато това не се случва. Единият е, когато си обръснахте мустаците, каза Паси на водещия Димитър Цонев.

Водещи новини

Още новини