Нейнски: Общата енергийна политика на ЕС ще спре натиска на Русия върху България

share

"За България, като страна членка на ЕС, от ключово значение е прилагането на общата европейска енергийна политика, която ще отнеме възможността Русия да упражнява икономически и политически натиск посредством енергийни проекти. В тази обща  европейска енергийна политика България вижда важен инструмент за гарантиране на националните си интереси и същевременно  възможност за освобождаването на двустранните й отношения с Русия от историческите наслоявания".

Това заяви Надежда Нейнски  от трибуната на Европейския парламент в Страсбург в изказване по повод срещата на върха между ЕС-Русия, съобщиха от пресофиса на българския евродепутат от групата на Европейската народна партия (ЕНП, Синя коалиция).

Бившият външен министър в кабинета на ОДС каза още: "Стратегическото партньорство между ЕС и Русия трябва да изключи манталитета на блоково мислене и трябва да зачита правото на твоите партньори да бъдат свободни да избират пътя си". "Срещата на върха между Европейския съюз и Русия изпрати едно важно послание, а именно нашите взаимоотношения и интерес, както казва председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, са твърде важни, за да не обръщаме внимание на нашите различия. А тези различия, най-общо се свеждат до необходимостта от зачитане на принципа на върховенство на закона и фундаменталните човешки свободи", напомни от трибуната на ЕП Надежда Нейнски.
 

Водещи новини

Още новини