ГЕРБ: Няма сертифициращ орган за европарите за земеделие

share

По време на днешния блиц парламентарен контрол депутатът от ГЕРБ Десислава Танева сигнализира, че от 16 октомври 2013 г. в България няма действащ сертфициращ орган за разплащанията, извършвани от ДФ "Земеделие".

Комисията за защита на конкуренцията върна обществената поръчка, която трябваше да избере такъв орган. В същото време от миналата седмица много териториални директори на земеделски фондове бяха сменени или пенсионирани по тяхно желание, посочи Танева.

Тя попита вицепремиера Зинаида Златанова как ще бъдат възстановени извършените плащания от страна на Европейската комисия. Танева заяви, че липсата на сертифициращ орган може да доведе до плащания в рамер на 60 млн. лв. от държавния бюджет

Златанова потвърди, че договорът на одитиращия орган е изтекъл, но уточни че въпреки това той продължава да работи. Тя съобщи, че изгубилите конкурса фирми са завели дело, което в момента се разглежда от Върховния административен съд.

Обмислят се варианти как да се подходи, за да не остане Програмата за развитие на селските райони без одитор, каза Златанова.

Водещи новини

Още новини