Орешарски: В нито една страна няма чисто мажоритарен вот (обновена+видео)

share

Въпросът ви за номинацията на бъдещия български еврокомисар е изпреварващ. Той ще бъде актуален след приключването на Европейските избори, когато са ясни резултатите.

Това каза по време на парламентарния контрол министър-председателят Пламен Орешарски. Той отговори на въпрос от депутата Жельо Бойчев от БСП, относно номинацията за български еврокомисар. Вчера се появиха слухове, че това бъде Сергей Станишев. Убеден съм, че българският народ трябва да бъде информиран и не трябва да се допуска ситуацията с Румяна Желева, заяви Бойчев.

Сега не мога да кажа име, но мога да очертая основните черти и характеристики, които той трябва да притежава, продължи Орешарски. Никога не бих направил компромис относно личността на нашия еврокомисар. Той трябва да е добре запознат с европейските дела. Имаме и позитивен, и негативен опит при номинирането на еврокомисар. Сред важните критерии за еврокомисаря е добрата репутация и възможността да поддържа диалог с всички политически сили. Търсенето на консенсусна фигура е важно не само във вътрешен план, но и във външнополитически. Уверявам ви, че ще направим всичко възможно да номинираме най-подходящата фигура, завърши Орешарски.

Премиерът продължи темата и пред чакащите го журналисти в кулоарите на парламента, предаде репортер на Novini.bg. Запитан за Кристалина Георгиева и евентуална нейна повторна номинация той отговори: Тя си върши добре работата. Поддържаме добра комуникация. Мисля, че не се налага да ви припомням, че ми е и колежка от университета, каза Орешарски. Помолен да коментира искането за референдум от страна на президента Росен Плевнелиев премиерът каза: Тези теми са политически и аз не съм запознат детайлно с тях. Сигурен съм в едно. Няма нито една страна по света, в която да има само мажоритарен вот. Струва ми се, че добрите практики са смесен елемент с мажоритарно начало. Такива е имало в нашето законодателство в минали периоди. Относно електронното гласуване смятам, че трябва да бъдат дадени нужните гаранции, че няма да има изборни машинации и опити за заблуда на гражданите, разкри Орешарски. 

Премиерът говори и за вота на недоверие, който планират да внесат ГЕРБ. Темата сигурност, избрана за вота на недоверие, е слаба за опозицията. Ще видим доводите и аргументите на ГЕРБ. Още повече това е опозиция, която наскоро излезе от управлението и ключова слабост, по моя оценка беше точно сектор „Сигурност”. Критични бележки може би биха могли да задават граждани, политически сили, които не са допринесли за срива на системата на сигурността в предходните 4 години, посочи Орешарски.

На въпрос, дали случващото се в левицата може да окаже влияние върху стабилността на парламентарното мнозинство, премиерът отвърна: Досега не съм чул един глас в левицата, който е срещу кабинета. Това ми дава увереност, че ще имам подкрепата на всички представители на левицата, а другото е вътрешнопартиен дебат, в който не бих искал да взимам страна, заяви още Пламен Орешарски.

Водещи новини

Още новини