Георги Първанов: Страх и слабост тресат "Позитано" (видео)

share

Да припомня, че 21 януари чрез медиите, защото не сме получили официален документ, научихме, че към нас има ултиматум. Когато се поставя безпрекословни условия си е чист ултиматум. Оттогава до сега продължава боя по устав. Принудени сме да отговорим на някои от обвиненията. Това заяви Георги Първанов на пресконференция.

След два - три дни инициираме дебат в обществото, медиите и в политическите партии за ключовите теми за страната, каза още той.  По думите му всичко има смисъл, ако има за цел съхранението и развитието на българската нация.

Първанов бе категоричен, че стои въпроса кой прави изводът, че те са извън БСП." Според различни формулировки сме отпаднали или сме се самоизключили. Намирам за нелепо и смешно да обявиш няколко хиляди членове на партията, че са се самоизключили. Върви подписка сред членовете и питам какво ги правим тях. Дали проблемът е само Първанов, запита той и добави, че намира за обидно да ги обявят за отпаднали. Крайно несериозно е когато става дума за хора, които са на възлови позиции, да се случват подобни неща. Макар и леко поднесени тези решения са мракобеснически", уточни още той. "До 89 година това се е правило от партията и са се вадили нейни членове. Днешният устав звучи авторитарно. Понятие "самоизключване" в този документ не присъства. Много ми е интересно как ще се случи това самоизключване. Националният съвет може да ни порицава, но не и да ни изкара от партията, БСП ще се вкарат в грах с това", обясни той.

"Превръщането на Националния съвет в другарски съд или трибунал е израз на страх и слабост. Страх и слабост тресе "Позитано" и това е единственото обяснение", категоричен е Първанов. Според него АБВ ще залага на включването, на разширяването на спектъра. Имало е случаи, в които съм влизал в противоречия на устава, но съжалявам, че партията е избягала от ангажимента да се разискват тези проблеми. Завършвам с едно огорчение, че такива неща се случват в лявото пространство, когато държавата има нужда от силна левица, от диалог и да се каже истината за ситуацията в страната. Трябва да се търси начин да се изведе страната от кризата", допълни Георги Първанов.

Попитан кой ще е следващият кандидат за евродепутат от листата на АБВ след Ивайло Калфин, Първанов уточни, че няма да разкрие всички карти наведнъж. "Трябва да видим първо кой кого ще пази. Ще обявяваме политиките си стъпка по стъпка. Ние не разполагаме с медии, освен добронамерените, и ще залагаме на прекия диалог с хората по места", коментира още той.

Първанов бе категоричен, че с компромати няма да ги спрат. "Никога не съм бил в Банкя и не знам къде е къщата на Бойко Борисов", добави той.

Що се отнася от даваните 7% от социологическите агенции за евроизборите , той заяви, че не мисли, че това е максимума им. "Победителят на евроизборите и първата тройка не са известни. Ще има преструктуриране в политическото пространство, а това ще изисква висока коалиционна култура. Както и да спорим, каквито и различия да имаме, трябва правителството да е силно, за да изведе страната от кризата. Хората виждат в АБВ алтернатива. Ние нямаме претенциите да изчерпваме алтернативите, колкото повече са те и колкото повече са дебатите, толкова по-добре", обяви Първанов.

 С Борисов и с ГЕРБ ще имаме много политически сблъсъци. Ще дам всичко от себе си ГЕРБ да остане извън властта. Останалите са ни конкуренти, а ГЕРБ са ни опонент, зарече се той.

Ние не целим дестабилизирането на кабинета, ще критикуваме министрите, ако те грешат. Искам правителството да изкара мандата си, а що се отнася до пленума - присъствал съм на много такива. Едно е да има дебат, а съвсем друго е да получим призовка за другарски трибунал. Не смятам, че този пленум е здравословен за БСП. По-добре е всеки да си копае лехичката, а след евроизборите ще видим. АБВ ще е коалиция,  уточни още той.

По думите му АБВ няма да къса живо месо от БСП, а хората сами ще отидат при тях.

 

Водещи новини

Още новини