Орешарски: Румен Петков не ме е уведомявал за срещите си (видео)

Булфото
share

Срещал съм се няколко пъти с г-н Румен Петков и не бих могъл да ви разказвам какво точно сме си говорили. Трябва да проверя какво точно е казал сутринта, но със сигурност той не ме е уведомявал за срещите си с г-н Бойко Борисов.

Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента премиерът Пламен Орешарски, предаде репортер на Novini.bg. Той отговори на журналистически въпрос по повод твърденията на Румен Петков в сутрешния блок на Нова телевизия. Орешарски заяви, че е приета пътна карта на възстановения Съвет по децентрализация. Тя ще задава план за действие и времеви график, разположен тази година, така че до есента да имаме структурата, функциите и ресурсите, които ще бъдат обект на обсъждане със Сдружението на общините, за да можем да направим следващата стъпка към децентрализация от следващия финансов период, т.е. от следващата година, обясни той. На въпрос за замразяване на майчинските Орешарски каза: Тригодишната бюджетна прогноза е индикативна. От 90-те години, когато се въведоха средносрочни бюджетни рамки, нямам спомен някога да е спазено напълно. Това значи индикативни, поясни той.

Журналистите зададоха въпрос и за държавните пари в частни банки. Към момента 22% от държавните пари се намират в една банка. Когато поехме властта, този процент беше повече от 50. Сами си направете равносметката, разкри премиерът. Орешарски коментира и поведението на ГЕРБ по време на днешния му отчет. ГЕРБ дълго време не бяха в залата. Струва ми се, че те все още са в търсене на своята идентичност като опозиция. Не мисля, че така е редно да прави една опозиция. В крайна сметка този отчет трябва да се приеме от гражданите, а не от опозицията, каза още той.

В последните 4 години видяхме, че невръщането на ДДС влияе доста негативно върху стопанската активност. 2008 г. по класация на ЕК България е в първите десет страни по събираемост на ДДС, на осмо място в Европа. Днес е доста назад. Невръщането на ДДС е загуба на ликвидност, работни места и забавяне на работни места. Това означава, когато фирмите кредитират безлихвено фиска. Проверките продължават, въпреки че ДДС-то е върнато. Това не означава, че никой не ги проверява, обясни Орешарски.

Водещи новини

Още новини