Протестите срещу кабинета "Орешарски": Пътят е един - Оставка (обновена+галерия+видео)

Булфото
share

Стотици души излязоха на протест в София, предаде репортер на novini.bg.

Гражданите носят плакати оставка и искат оттеглянето на правителството на Пламен Орешарски. Чуват се свирки и викове Оставка. В района има засилено полицейско присъствие. Групата от Орлов мост блокира за малко движението и тръгна по бул. Цар Освободител, за където се присъедини към протеста пред сградата на Българската народна банка. В района на Ректората на Софийския университет св. Климент Охридски към шествието се присъединиха около 50-на души от "Ранобудните студенти".

Виждат се плакати: Дядо Мраз, моля отведи комунягите на изток. Аз оставам тук. Народе протестираш или умираш – сам избираш
Мъж, облечен като Дядо Коледа носил голям чувал с надпис Оставка.

Шествието в София потегли от Орлов мост, предвождано от жълт малък камион, от който звучи музика. Участниците се движат към Софийския университет. Движението по бул. "Цар Освободител" е спряно. Демонстрантите се отправиха към сградата на Министерския съвет.Пътят е 1 - Оставка, 0% доверие

От цял свят Оставка! В днешното шествие участват и българи, върнали от чужбина за празниците. Виждат се транспаранти с надписи: На колко езика да ви го кажем Оставка. Думата е е написана английски, френски, немски и гръцки, се вижда на друг плакат. Ранобуден Мюнхен с вас, носят транспарант младежи, следващи в германския град. Могат да се видят до бившия партиен дом, в момента сграда на НС.

Столичният булевард Цар Освободител са затворени в участъка от МС до Ректората.

Към 16 часа шествието се отправи към сградата на парламента на площад Народно събрание 4, където отново има заграждения. Пред храм паметника Александър Невски демонстрантите почетоха с минута мълчание памет на погребания преход.
В 16 и 14 Протестиращите блокираха движението на кръстовището пред Софийския университет

17 часа Съобщава се за хвърлени димки и ракети на по сградата на парламента. Полицията се опитва да изблъска протестиращите, както и за обиски без поемни лица и за двама задържани.

Към 18 часа обстановката е спокойна и движението в центъра се нормализира.

Протести имаше и Пловдив, Варна, Велико Търново и други градове на страната.

 

Водещи новини

Още новини