Фандъкова: Софийският завод за боклук ще е готов за 19 месеца

share

Срокът за изграждане на завода за механично биологично третиране на отпадъците на столицата е 19 месеца и проектирането и изпълнението му започват от началото на 2014 г. Това посочи кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю пред БНР.

По думите й проектът се изпълнява по правилата на Европейската комисия и подлежи на непрекъснат контрол и проверки. Надзорът на площадката е поверен на немска компания, която е работила и по време на първата фаза на проекта.

„Изключително стриктно следи не само сроковете, но и качеството. Аз лично очаквам проектирането да се ускори”, допълни Фандъкова. Тя коментира, че след като Върховният административен съд в България е излязъл с решение, потвърждаващо избора на изпълнител на проекта, е била подложена на натиск за подписване на договора, но е отказала да направи това преди да получи становището и на Европейската комисия.

„Няколко пъти казах, че няма да направя това, защото за да може да се спечелим доверието, трябва да се работи прозрачно, да се работи принципно”, обясни столичният кмет.

След приключването на първия етап на интегрирания проект за преработка на отпадъците от началото на годината ще може да започне пробната експлоатация на двете инсталации на площадката „Хан Богров”, чийто капацитет на преработка ще достигне 44 000 тона годишно.

Водещи новини

Още новини