Миков подари 1000 книги на Пекинския университет

share

Около 1000 книги подари председателят на Народното събрание Михаил Миков за библиотеката на Пекинския университет за чужди езици от името на ректора на СУ "Св. Климент Охридски", БАН и специализирано издателство за юридическа литература, предаде БТА.

Днес е последният ден от официалното посещение на Михаил Миков и водената от него делегация в Китай. Миков се срещна с ректора на университета Хан Джън и със студенти по специалност "българистика".

Ректорът представи пред българските гости учебното заведение, в което се изучават 58 езика, включително и български, и се планира включването на още два езика в програмата.

Главната цел е да се подготвят възпитаници, които в бъдеще да могат да се занимават с дипломация, търговия и културен обмен.

Ако българските младежи имат желание да идват в Китай на обучение и специализация, желаем да им предоставим шанс, посочи Хан Джън. Той припомни, че в София е открит първият на Балканите и в Европа културен институт "Конфуций".


Миков посочи, че има идея да се разкрият два съвместни културни центъра - един в Пекин и един в София.

Ректорът пожела единият културен център да е именно в Пекинския университет за чужди езици, а Миков му обеща да говори с българския министър на културата и да бъде застъпник на тази идея.

Миков посочи, че България се намира на място, което е естествена врата на Европа. Страната ни има нужда от добра инфраструктура, а китайците имат опит в строителството, отбеляза пример председателят на парламента. Той уточни, че част от инфраструктурата се изгражда със средства от ЕС и от държавния бюджет, но това не е достатъчно, така че публично-частно партньорство и участие на големи китайски фирми ще бъде добре дошло.

Другите предимства на България са прекрасните храни , виното, което не отстъпва по нищо на френските, италианските и испанските вина, както и древната култура, допълни Миков. Михаил Миков изнесе и лекция в университета на тема "Отвореният свят и мостове към другия".

Българското правителство желае развитие на основни сектори на икономиката с цел по-добро бъдеще на българските граждани, отбеляза той. България е насочила вниманието си силно и върху възможностите за търсене на реиндустриализация на своята икономика - и транспортната инфраструктура, и енергетиката, и високите технологии, и комуникациите, каза той. По думите му нашето географско положение е по-ценно, когато имаме по-добра инфраструктура.

Миков се обърна към студентите с думите, че им завижда за предимствата, които им дава модерното образование.

 

Водещи новини

Още новини