Надежда Нейнски: ГЕРБ лъкатушат, имат шанс за еволюция

share

Дебатът за коалиция в Реформаторския блок е изключително труден. Това каза в сутрешния блок на БНТ лидерът на "Синьо единство" Надежда Нейнски. Единството на десницата е много коментирана тема, но в крайна сметка тя така и не се реализира. За нас такъв съюз трябва да е дългосрочен, добави тя.

"Не настояваме идеята за коалиция да се реализира до края на тази година. Ще настояваме обаче тази крачка да бъде направена след евроизборите, до края на 2014 г. Не смятам, че най-важното е кой ще бъде лидерът, а да се разпознае политиката на блока, той да изчисти лицето си. Лидерството ще бъде създадено в ситуацията, то означава доказване на качества, не би трябвало да е следствие на формално назначение", коментира Нейнски.

Попитана има ли политически двубой между нея и лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, лидерът на "Синьо единство" заяви: "Не може да има политически двубой между личности, а между идеи. Това нещо не създава драма на блока. Реформаторският блок трябва да развива своята дясна политика и да стъпи върху наследството на традиционната десница. Тя постави основите на демократичните реформи у нас. Аз нямам основание да се срамувам от това наследство".

Надежда Нейнски говори и по темата за разговорите между Реформаторския блок и ГЕРБ: "ГЕРБ показаха дефицит на демократичност, доста пробиви по отношение на демократичността. Лъкатушенията им демотивираха много от привържениците. В момента имат възможност да покажат еволюция - ролята на опозиция е не по-малко отговорна от тази на управляваща партия. Преговори се водят публично, а не в кафенета и чрез SMS-и. Така у хората остава усещане за колаборационизъм. Точно поради факта, че и публични преговори не бяха проведени със Синята коалиция, се появи информация, че ГЕРБ били изнудвани".

Водещи новини

Още новини