Плевнелиев: Ще анализирам бюджета и тогава ще решавам за вето

share

Винаги съм заявял, че налагам вето само с аргументи. Това, че има един или два проблема в бюджета, ние ще ги анализираме, както и какво е тяхното влияние на нацията и икономиката за 2014 г. Не може, от няколко проблема, да стигнем до големия извод за ветото бързо, лесно и емоционално. Изчакваме да видим последните точки и запетайки в закона, и искаме да направим своите анализи. Не мога, по никакъв начин в момента, да предскажа, какво ще е решението ми. При всички случаи, ще се отнеса сериозно към ангажимента си.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на връчването на наградите от Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината 2013“. Той коментира последните политически събития в страната. Относно електронното правителство президента каза: "Гърция вече имат Министерство на електронното правителство. Ние бяхме първи и можехме да сме иноватори на електронното правителство; сега вече това не е иновация. 15 години не можем да направим едно електронно правителство ли? Трябва да го направим", каза Плевнелиев. По думите му не трябва да губим повече време и да насочим приоритетите си към иновациите.

"Трябва да вкараме иновационните екосистеми в програмната рамка 2014 – 2020 и да ги облечем в съответните механизми. Това трябва да се случи до 3 месеца, защото вече сме закъснели", каза още той. Росен Плевнелиев заяви, че Брюксел задава посоката за развитието на иновациите в екосистемите. "Необходимо е да направим, така че иновациите да навлязат навсякъде. Докато не премахнем бюрокращината, и докато не осигурим върховенство на закона, няма да достигнем до успех. Стратегически важно е да се въведе Национален иновационен борд. Не може без него. Докато не се създаде някъде в министерствата, ще го създам в президентството. България има огромен потенциал за иновации", каза той. Президентът Плевнелиев заяви, че държавата не трябва да пречи на частните предприятия да въвеждат иновации, а тя трябва да ги подкрепя.

Плевнелиев коментира и спрените плащания по ОП "Околна среда". "Проблемът в ОП „Околна среда” датира в годините 2008-а, 2009-а и 2010 г. и тогава поне две правителства са управлявали". Той допълни: „Европейската комисия е един коректен партньор на България. Ние винаги сме получавали от тях професионални съвети и обективна информация, която трябва добре да се анализира, за да може проблемите да се решават. Аз не бих искал да влизам в детайл, кой с какво е допринесъл, но очевидно имаме проблем. Повече от ясно е, че този проблем в ОП „Околна среда” датира в годините 2008-а, 2009-а и 2010 г. Тогава поне две правителства са управлявали. В тази оперативна програма, много силен е почеркът и на кметовете. Едва ли аз, като президент, ще гледам проект по проект, кой какво е правил, дали е бил червен, дали е бил син. Но е много важно България да има деполитизиран и надпартиен подход по еврофондовете. Да покажем професионализъм. Развихме се не зле”, каза Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини